Jul och nyårshelgen är högtider som vi gärna firar med mat, dryck och en del sötsaker. Många av oss upplever nog att det lätt kan bli lite för mycket av det goda. Men det går att njuta av julens fröjder på ett hälsosamt vis.
Julbordet är en gastronomisk tradition och upplevelse som många värnar om och ser fram emot. Med många klassiska rätter och härliga smaker att välja mellan är det inte heller helt ovanligt att det blir mer än vanligt på tallriken, eller flera portioner mat. En följd som en och annan kanske känner igen sig i är att man sedan känner sig däst och rejält trött efter maten. Några av oss kanske funderar på om man verkligen skulle ha tagit den där extra prinskorven. Men julen behöver inte sluta med vare sig ont i magen eller dåligt samvete. Genom att lägga till lite extra grönt på menyn eller unna sig en stunds motion under dagen kan jullunchen fortfarande kännas lika trevlig som hälsosam.
– Mitt råd är att satsa på kvalitet före kvantitet, säger kostrådgivaren Maria Minter. Till exempel kan man lägga fokus på rätter med bra proteiner och fetter såsom lax, sill och ägg, eller rödkål och grönkål. Särskilt grönsakerna har vi lätt för att glömma på julbordet. En fräsch kålsallad med nötter, apelsiner och en vinägrett kan vara ett gott och nyttigt komplement.
Julmaten behöver egentligen inte vara så onyttig i sig, utan det vanliga problemet är ofta att vi äter lite för mycket. För att slippa en överfull tallrik och proppmätt mage är ett tips att försöka hålla sig till den traditionella tallriksmodellen, eller att välja det man tycker är godast och ta lite annat till nästa gång.
– Vill man inte plocka bort någon maträtt kan man istället lägga till något nyttigt. Prova att göra en fräsch saffransquinoa till exempel som kanske kan bli en ny favorit på julbordet, rekommenderar Maria.
Något som ofta hjälper för matsmältningen är en promenad i friska luften mellan måltiderna. Det ger också tid för lite avstressande återhämtning och är ett trevligt sätt att umgås med nära och kära.
TIPS FÖR EN HÄLSOSAM JUL
Satsa på dina favoriter: Ta det du verkligen gillar på tallriken istället för att få med allt på en gång.
Komplettera med grönsaker: Gör en god sallad eller nyttigare varianter av rödkål och grönkål
Gör som till vardags: Tänk på tallriksmodellen när du tar mat och se till att få med både grönt och bra protein och fetter från t.ex. fisk och ägg
Ta gärna ett mellanmål: Då slipper du bli superhungrig när det väl är lunch- eller middagsdags.
Lägg till något på julbordet: Om du inte vill ta bort något från julbordet — lägg till ett nyttigt alternativ som kan bli en framtida favorit.
Kvalitet före kvantitet: Välj gärna bra råvaror och gör maten från grunden så vet du vad den innehåller
Tomma kalorier: Alkohol och läsk innehåller mycket tomma kalorier så varva gärna med några glas vatten till måltiden.
Ta en promenad: För att gå ner maten, koppla bort stressen eller för att passa på att umgås med nära och kära kan en promenad vara trevligt.