Maträtterna och råvarorna från länderna kring Medelhavet lockar inte bara med sina goda smaker och dofter, en rätt komponerad meny à la Mar Mediterráneo ger dig också flera hälsovinster.
Många tänker nog på länderna i den norra regionen av Medelhavet när man pratar om Medelhavskost, men det finns gemensamma nämnare även med övriga länder runt det azurblå havet.
– Brödet har till exempel stor betydelse för alla länder. Det finns alltid ett bageri nära till hands och det säljs inte så mycket färdigförpackat bröd fullproppat med konserveringsmedel, säger Joel Åhlin, kock och delägare i hyllade restaurangen Agrikultur i Stockholm samt aktuell med kokboken ”Azur – Mat från Sydeuropa, Mellanöstern och Nordafrika”.
Något annat som förenar ländernas mattradition är vikten av råvarornas olika säsonger.
– Lika speciellt som vi i Sverige tycker det är med den första färskpotatisen eller de första jordgubbarna, lika viktigt är det runt Medelhavet när de färska råvarorna kommer i säsong, och man firar det, säger Joel.
Flera råvaror i Sydeuropa, Mellanöstern och Nordafrika är också desamma, som aubergine, zucchini, vitlök, tomat, citron, baljväxter, oliver och olivolja. Men sen skiljer sig regionerna åt när det kommer till tillagning och tradition. Caroline Hofberg, matskribent och kokboksförfattare som bland annat skrivit boken ”Älskade Medelhavsmat”, ger ett exempel.
– I Marocko bakar man en sorts platta brödkakor med olivolja och kryddor. Italien har ju sin pizza. Och i Frankrike gör man Pissaladière, en sorts lökpizza med sardeller och oliver.
Autentisk mat
Joel vill gärna att maten han lagar ska vara så autentisk som möjligt och att rätterna ska föra honom närmare minnet av en viss plats. Varmt om hjärtat ligger bland annat inlagd fisk och skaldjur i escabeche (en inläggningsmetod som bygger på syra från vinäger eller citron), romesco (en katalansk kall sås som är god till grillad fisk) och ezme (en stark turkisk tomatröra).
Caroline gillar att man inte ”fyller inte ut” maträtterna i Medelhavskosten med grädde eller andra mejeriprodukter, som ibland kan gömma råvarornas egen karaktär. Aubergine är en favorit och hon försöker smyga in den i det mesta.
– I gratänger, grytor, röror eller fyll dem och baka i ugnen. Auberginen visar också tydligt hur råvarorna kan användas till liknande rätter i olika länder. I Frankrike lagar man Ratatouille, italienarnas svar är grönsaksgrytan Caponnata och i Marocko heter den Zaalouk.
Våren och sommaren är ett ypperligt tillfälle att bjuda på medelhavsinspirerade rätter, som till exempel smakrikt lamm. Låt portionsstyckade lammläggar ugnskoka länge i rödvin tillsammans med örter och vitlök. Servera med en puré på cannelinibönor, vitlök, citron, olivolja, chili och pecorino. Eller ta fram grillen och servera lite goda grillade kycklingsspett.
– Gör några goda röror och blanda ihop en sallad på blomkål och aubergine. Baka gärna lite pitabröd också och ät ihop med maten, tipsar Joel.
Hälsovinster
Medelhavskost grundad på den ursprungliga maten i länderna kring Medelhavet har bland annat visat sig bidra till att minska risken för övervikt, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Studier har även visat att den är bra för personer som redan drabbats av hjärt-kärlsjukdom.
– Kring Medelhavet äter man ganska måttligt med kött och mejeriprodukter. Men framför allt äter man hälsosamt fett. Här är olivoljan basfettet, och den innehåller ju bland annat rikligt av de nyttiga enkelomättade fetterna. Det finns också gott om andra nyttiga fetter i fet fisk, mandel och nötter, berättar Caroline.
Men man ska inte låta sig luras, understryker hon. Medelhavskosten är lika fettrik som vår, med den skillnaden att den innehåller mindre mättat fett.
– Så kan man minska på intaget av mättat fett, som höjer det skadliga kolesterolet, har man kommit en bra bit på väg. Att försöka äta mycket fisk, baljväxter, grönsaker, get/fårost är förstås också väldigt bra.
Recept
Blomkåls- och auberginesallad med granatäpple