Ögat är vårt verktyg för ett av våra viktigaste sinnen och utsätts varje dag för en mängd miljöfaktorer. Med rätt skydd och hygien kan du hjälpa till att hålla ögonen friska.
SKYDD: Solens strålar är härliga och värmer skönt. Nuförtiden vet dock de flesta att för mycket sol kan leda till skador på huden. Samma sak gäller för ögonen. När ögat utsätts för de ultravioletta strålarna ökar risken för olika ögonsjukdomar, som till exempel grå starr och akuta inflammationer. Alltför stark UV-strålning kan även leda till skador på hornhinnan, näthinnan och linsen. Solglasögon hjälper till att skydda ögonen – var dock noga med att välja ett par som du vet skyddar mot UV-strålningen. Tänk också på att aldrig titta direkt mot solen eftersom det finns för brännskador på näthinnan. Om du arbetar med verktyg eller kemikalier är det viktigt att alltid ha på skyddsglasögon för att undvika skador.
KONTROLL: Har du nära släktingar (föräldrar eller syskon i första hand) som drabbats av glaukom eller någon annan ärftlig ögonsjukdom bör du kontrollera ögonen hos en ögonläkare. Bäst är att gå när du närmar dig riskåldern, det vill säga i samma ålder som din släkting fick sin diagnos.
SKÄRMKOLL: Att arbeta vid en dataskärm är ansträngande för synen. Kropp och ögon ställs in för att du ska se så mycket som möjligt. Ofta står dataskärmen lite högre upp i blickriktningen jämfört med hur läget är när du till exempel läser en bok, därför vinklas huvud och ögon uppåt och gör att ögonen öppnar upp sig lite mer. Det kan lätt leda till att ögats yta torkar ut och ger torra ögon, men också rödögdhet, sveda eller andra ögonbesvär. Unna ögonen en paus från datorn då och då, helst en kvart varje timme och sitt 50-60 cm från skärmen.
HYGIEN: Om du använder linser, tänk på att vara noga med hygienen och tvätta händerna ordentligt innan du handskas med dina kontaktlinser för att inte få in smuts och bakterier. Om du har något i ögat, gnugga det inte utan lyft det övre ögonlocket utåt och dra ned det försiktigt några gånger. Det hjälper tårvätskan att skölja föremålet ur ögat. Använd inte gammalt smink runt ögonen och tvätta bort sminket innan du går och lägger dig på kvällen. Tänk också på att inte dela ögonsmink med andra eller att använda gamla mascaraborstar i nya produkter då det ökar risken för infektion.
KOST: Även vad vi äter hjälper till att hålla ögat och synen frisk. Genom att få i dig vitaminer, näringsämnen och antioxidanter kan du skjuta lite på problemen. Tips på bra mat är morötter, citrusfrukter, broccoli, ägg, jordgubbar, blåbär, avokado, nötter och fet fisk.
Källa: vårdguiden, arbetsmiljöverket, lensstore.