Ergonomiska hjälpmedel, pauser och varierande arbetsställningar kan hjälpa till att förebygga smärta i nacke och rygg på jobbet.
Att få ont i nacke och rygg är ett vanligt problem och orsaken är ofta arbetsrelaterad, t ex på grund av en felaktig arbetsställning, överansträngning eller en oförsiktig rörelse. För att undvika belastningsskador och värk är variation och hjälpmedel A och O, oavsett om du arbetar med tunga lyft i vården, i industrin eller har ett stillasittande kontorsjobb.
Ergonomisk anpassning
En vanlig anledning till att vi får ont i rygg, nacke och axlar är för att vi sitter både fel och för mycket, ofta framför datorn. Grunden till en god ergonomi är att lära sig inställningarna på sin kontorsstol och sitt skrivbord. Lär dig hur reglagen på din stol fungerar och vilken grundinställning som passar dig, särskilt ifall du ibland byter arbetsplats. Det absolut viktigaste för att undvika värk är att variera arbetsställningen under dagen berättar Kersti Lorén, belastningsergonom på Arbetsmiljöverket.
– Även om du hittar en position där armar och händer är i korrekt vinkel kan du inte sitta så flera timmar i sträck. Det är variationen som är det viktiga.
Har du ett stillasittande jobb bör du alltså stå och gå lite under dagen. De som går och står mycket i arbetet bör istället sitta när de kan. Tänk också på att se över belysning och skärmar. Blänk i dataskärmen kan få dig att fastna i en belastande arbetsställning. Skärmen ska inte vara för högt upp eller för långt ner. Övre delen av skärmen bör vara i ögonhöjd, rikta blicken en aning nedåt. Man kan också försöka byta hand när man arbetar med musen, använda kortkommandon och olika hjälpmedel, till exempel ergonomiska tangentbord.
Få rätt hjälp från början
Om man redan har problem med rygg och nacke på grund av rörelsesvårigheter eller en reumatisk sjukdom bör arbetsplatsen anpassas från start.
– För de personerna är det så klart extra noga att undvika sådant som kan ge ytterligare besvär. Ett gott råd är att ta hjälp av en ergonom när arbetsplatsen ska göras i ordning, de kan ge råd om speciella hjälpmedel, säger Kersti.
Sök hjälp i tid
Om du väl har fått ont i ryggen eller nacken bör du så snart som möjligt komma åt vad som orsakar smärtan. Se över arbetsplatsen, som till exempel arbetsställning, belysning och skärm, men också hur det fungerar hemma. Kanske sitter du ihopkrupen framför datorn eller är böjd över mobilen på kvällen. Det är också bra att få hjälp och tips på träning och stretchning via sjukgymnast eller kiropraktor.
– Framförallt bör man inte gå för länge med smärta eller besvär utan att ta hjälp. Även om du får bukt med dem kan de lätt komma tillbaka, menar Kersti.