Samspelet mellan tarmfloran och dieten är mycket viktigt för att förstå ämnesomsättningen. Dessa resultat kan förklara varför vi svarar så olika på olika kostbehandlingar.
Kosten är ett viktigt verktyg för att förbättra ämnesomsättningen hos människor, men kosten har också en stor påverkan på tarmfloran. I studien fick 39 personer under tre dagar äta bröd gjort på kornkärnor, och efter ett uppehåll fick de därefter ett kontrollbröd på vitt vetemjöl. Resultaten visade att kornbrödet gav en bättre kontroll av blodsockret men att vissa personer svarade bättre och andra svarade inte alls på kosten.
De som svarade på kornbrödsdieten hade en ökad mängd av bakterien Prevotella, som tidigare visat sig ha ett samband med ett högt fiberintag, jämfört med de personer som inte svarade på kornbrödsdieten.
– Resultatet kan bidra till att förklara varför vi svarar så individuellt på olika kostbehandlingar, säger professor Fredrik Bäckhed vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.