Intresset för grön och hälsosam mat blir allt större och fler av oss tänker både på vad vi stoppar i oss och hur maten är producerad.
Under 2013 ökade försäljningen av ekologiska varor i Sverige med ca elva procent, enligt ny statistik från krav.
– Ekologisk mat är rätt i tiden, folk vill veta var maten kommer ifrån och ha mat med färre tillsatser, berättar Kristin Cooper, pressansvarig på krav.
Ekologiskt framställd mat innebär bland annat att inte konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel används i produktionen. Är då ekologisk mat bättre för hälsan? En del forskning visar inte på några entydiga skillnader i vitamin- och mineralhalt hos växter odlade på ekologiskt respektive konventionellt sätt. Samtidigt finns det andra studier som visar att till exempel ekologisk mjölk är mer rik på omega 3-fettsyror än icke ekologisk mjölk. Men ekologisk mat och hälsa kan ses utifrån andra parametrar, påpekar Kristin Cooper.
– Genom att välja ekologiskt minskar man risken att få i sig kemikalier. Vi vet ännu inte vad resterna av flera olika bekämpningsmedel tillsammans gör med oss. Det kan även vara en hälsoaspekt att lämna efter sig ett rent och fint vattendrag för kommande generationer. Det handlar om ett långsiktigt hälsosamt perspektiv.
Vegetarisk våg
Den gröna, hälsosamma trenden märks också av i ett ökat intresse för vegetarisk mat. På senare år har det seglat upp fler vegetariska kokböcker, matbloggar och vegetariska restauranger. Enligt en ny enkät av undersökningsföretaget YouGove vill 61 procent av svenskarna anamma en grönare livsstil genom att äta mer vegetarisk mat under 2014. De flesta, 42 procent, anger hälsoskäl som den främsta. Hälsoaspekten är inte irrelevant i den nya trendspaningen. T ex visar brittisk forskning publicerad i The American Journal of Clinical Nutrition att vegetarianer löper 32 procent mindre risk att dö av eller behöva få sjukhusvård för hjärtsjukdomar. Att äta vegetariskt kan verka knepigt och svårt, särskilt när det gäller att få i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler. Men grundregeln är samma som för annan hälsosam mat – ät varierat och lagom mycket. För den som inte vill välja bort kött helt på menyn kommer nu också den nya trenden flexitarianism; här bestämmer du själv hur ofta du vill lägga till kött i din vegetariska diet.
Råkost som ger energi
En annan del av vurmen för vad vi stoppar i oss är raw food. Kosten består av frukt, grönsaker, nötter, frön, alger och groddar som inte upphettas till mer än 42 grader för att bevara näringsämnen och enzymer.
I råvarorna finns levande enzymer med en läkande effekt. Våra celler är uppbyggda av enzymer och ju fler vi äter desto mer hjälper vi kroppen att stärka sig själv, berättar Erica Palmcrantz Aziz, certifierad raw food kock.
– Den raffinerade, tillagade maten och särskilt snabbmat blir en tung belastning för kroppen då den måste ta av sin egen energireserv. Raw food handlar om att fokusera på näringen och hjälpa kroppen så mycket som möjligt genom att undvika belastning.
Själv upptäckte Erica Palmcrantz Aziz kosten för drygt tio år sedan under en resa till usa. Hon märkte snart hur hon blev piggare, fick mer energi och jämnare blodsockernivå. Raw food sägs även kunna bromsa åldrandet, öka energinivån, minska vikten, stärka immunförsvaret, öka lystern i hud och hår, och motverka ett flertal olika sjukdomssymptom. En anledning till att raw food har blivit så stort tror Erica Palmcrantz Aziz är för att den går att prova utifrån sin egen nivå.
– Alla har vi olika utgångslägen. För någon kan det vara ett stort steg att undvika vitt mjöl och socker. Du kan också prova att äta raw food i ett par veckor för att låta kroppen detoxa sig.
Testa raw food! Laga Ericas lasagne med vitkålssallad.
[tagline_box backgroundcolor=”#f6f6f6″ shadow=”no” border=”1px” bordercolor=”#f6f6f6″ highlightposition=”bottom” link=”#” linktarget=”” button=”” title=”5 varor att byta till eko” description=””][/tagline_box]
[separator top=”-68″ style=”none”]
[tooltip title=”5 varor att byta till eko”]
Kaffe:
Ett av världens farligaste bekämpningsmedel används på kaffeodlingar som skadar både djur, natur och människor.
Bananer och vindruvor:
Två frukter som är riktigt hårt besprutade.
Mejeriprodukter:
Ekokor äter mest växter från egna gårdar, istället för besprutat foder från andra sidan jordklotet.
Kött:
Gladare djur och samma fördelar som när du väljer ekologiska mejeriprodukter.
Potatis:
En av de grödor som besprutas mest i Sverige.
Källa: Naturskyddsföreningen [/tooltip]