Att det är viktigt att idrottare äter bra mat är det knappast någon som ifrågasätter, men få satsar så mycket på utbildning som svenska ishockeyförbundet.
Kosten har länge varit en prioriterad fråga för ishockeyförbundet, och genom den förbundskaptenen Pär Mårts har frågan fått ytterligare en skjuts uppåt. Få ledare inom idrottsvärlden brinner för kostens betydelse för prestationen som han.
– Jag pratar alltid om de tre viktiga hörnstenarna: träningen, vilan och maten! Det är så lätt att man som spelare eller tränare bara utökar antal träningspass, men helt glömmer bort att man måste hinna äta, säger Pär Mårts. Jag har sett massor av spelare komma till morgonträningar utan att ha ätit frukost och sällan är det de som håller i längden. Man måste upp på morgonen och äta frukost. Om inte annat får man mixa ihop en havrebomb på mjölk, havregryn, banan och ägg, hälla över i en flaska och dricka på vägen. Det viktiga är att man inte kommer till träningen med tom mage.
Planera måltiderna
Sedan 2008 har svenska ishockeyförbundet ett samarbetsavtal med AXA Sports Club, där en rejäl portion kostutbildning ingår. På samtliga landslagläger, från 16 år och uppåt, finns kost med på schemat. De som håller i utbildningen från AXA Sports Clubs sida är dietisterna Jennie Johansson och Karin Magnusson. De har båda jobbat med mat för elitidrottare i många år och har förutom ishockeyspelare också jobbat med fotbollslag, bandylag, landslagen i innebandy, ryttare m.m.
– När man utbildar idrottare är det tre saker som är viktiga att få fram; att de äter tillräckligt mycket mat, att maten de äter är av bra kvalitet samt att de ser till att ha rätt ”timing” på måltiderna. Det handlar mycket om att få dem att planera sina dagar, motivera dem till att ha schyssta frukostgrejer hemma i kylen och att ta den där extra svängen förbi mataffären för att köpa med sig återhämtningsmål som de kan äta efter träningen, berättar Karin Magnusson.
– Unga ishockeyspelare är ofta intresserade av att gå upp i vikt med följd att de sliter med tunga vikter på gymmet. Vad de kanske borde göra är att hoppa över ett träningspass och istället se till att äta ordentligt. För att bygga muskelmassa och gå upp i vikt måste man ligga på ett energiöverskott, man måste helt enkelt äta mer än vad man förbrukar. Dessa killar får lära sig att äta ofta, att dricka sådant som ger energi, och att varje dag få i sig energirika nötter eller frön av något slag, fortsätter hon.
Återhämtningsmål
Karin Magnusson har under förra året utbildat såväl damkronor som juniorlandslag och Tre Kronor.
– Ledarna hade önskemål om att jag skulle fokusera på återhämtningsmålet så det gjorde jag. Spelarna fick veta när de ska äta återhämtningsmål och vad de ska äta till återhämtningsmål, men också varför de ska göra det – för det är ofta först då som motivationen till att börja göra det infinner sig, berättar hon. De fick också gruppvis läsa på olika förpackningar, allt från keso och mjölk till choklad och energidryck, för att själva kunna se vad som var bra respektive mindre bra som återhämtningsmål.
Pär Mårts Havrebomb
1,5 dl havregryn
3 dl mjölk
1 ägg
1 banan
Havrebomben går att variera i det oändliga, släng i det du har hemma – bär, kesella, honung, kakao, glass…