Search for content, post, videos

3 antiinflammatoriska superkryddor

3-antiinflammatoriska-superkryddor

Ge ditt immunförsvar och din tarmflora en boost med dessa tre antiinflammatoriska kryddor.

Gurkmeja

Den gula roten tillhör kanske inte en av våra mest frekvent använda kryddor i vardagsmatlagningen. Men det finns all anledning att tänka om. Gurkmejan har nämligen starka antiinflammatoriska effekter och har använts i asiatisk medicin i tusentals år. Kryddan kan förhindra eller förbättra sjukdomar och ha positiva effekter på till exempel diabetes och KOL. Den aktiva substansen i gurkmeja heter kurkumin och är en stark antioxidant med antiinflammatorisk effekt. För att kroppen ska kunna ta upp gurkmeja i pulverform på bästa sätt är det bra att tillsätta svartpeppar eller chilipeppar.

Kryddnejlika

Låt inte kryddnejlikan bli en gästspelare endast under jul utan plocka fram denna väldoftande krydda regelbundet. Kryddnejlika är både antiseptisk och antiinflammatorisk och kan motverka gaser i magen. Mal ner och släng ner i en smoothie eller ett kopp te.

Kanel

Kanel är en av de mest inflammationsdämpande kryddorna och kan även sänka blodtryck och öka insulinskänslighet. Kanel är också rik på antioxidanten polyfenol. Dock bör man vara försiktig med mängden kanel som intas per dag då den innehåller kumarin, ett ämne som tros kunna orsaka leverskador. Livsmedelsverkets rekommendation är högst en tesked per dag.

Källa: Food Pharmacy, SvD, Icakuriren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

arton + tretton =