Search for content, post, videos

Unna dig själv en bra frukost

Anja-Forsnor-hjälper-dig-till-en-god-frukost

Oavsett om du vill äta frukost direkt när du kliver upp eller lite senare, kanske på jobbet, är det viktigt att du ger dig själv en bra start. Kostrådgivaren Anja Forsnor delar med sig av sina bästa tips och trix för att få ihop en god och nyttig frukost som ger energi för hela dagen.

Under natten har kroppens reserver tömts. Frukosten fyller på med energi och gör att kroppen höjer sin förbränning direkt på morgonen, och många anser att det är dagens viktigaste mål. Anja Forsnor, kost- och livsstilsrådgivare, matkreatör och aktuell med boken En god morgon: Härliga frukostar för en bra start, menar att man nästan kan dela in människor i två kategorier; de som gillar frukost och de som inte gör det. Själv tillhör hon förstås den förstnämnda och går gärna upp lite tidigare bara för att få njuta av sin frukost i lugn och ro.

– Jag tycker det är dagen godaste mål och för mig sätter en bra frukost grunden för hela min dag, säger hon.

Hon är övertygad om att de flesta av oss mår bra av att äta något på morgonen, det gäller helt enkelt att hitta en rutin och en god vana som funkar med den livsstil man har och på lång sikt. I boken tipsar hon därför om hälsosamma, näringsrika och goda frukostar. Alla recept är vegetariska, fria från gluten och mejeriprodukter, och det bjuds bland annat på mandelscones, rawyoghurt, frasiga bananpannkakor, quinoagröt och rödbetssmoothie med råkakao.

– Mindre förbud och måsten och mera av det som kroppen och själen mår bra av, menar Anja.

Frukost för alla livsstilar

För den stressade tidsoptimisten eller den morgontrötta rekommenderar Anja att man förbereder frukosten kvällen innan.

– Chiapudding eller overnight oats går snabbt att göra och tillagar sig själv i kylskåpet under natten. Jag lovar att du kommer tacka dig själv på morgonen.

Chiapudding är baserad på chiafrön som är extremt rika på fiber och omega-3. Man blandar chiafrön och mjölk, till exempel kokosmjölk, i ett glas och smaksätter med till exempel vaniljpulver och kanel. Detta blandas noga och får sedan stå i kylen över natten. Den färdiga chiapuddingen kan sedan toppas med frukt, bär och nötter.
En så kallad overnight oats har gryn som bas, till exempel havregryn och boveteflingor och mjölk. Man tillsätter sedan frukt, bär och kryddor och ställer in detta i kylen för att svälla över natten. På morgonen har man en färdig gröt som kan toppas med nötter, frön, frukt, bär eller chiasylt.

För den som vill stå sig länge på sin frukost föreslår Anja långsamma kolhydrater.

– De ger en långvarig mättnad. Satsa till exempel på en bovetewrap fylld med ägg och avokado eller en quinoagröt med bär.

Tips! Testa Anjas ugnsbakade gröt

Recept Baked oats med blåbär och rabarber

Baked oats

Foto: Charlotte Gawell

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 + 17 =