INGREDIENSER
4 pers
4 kycklinglår, grillade
2 tomater
½ mango, viktigt att den är mogen
1 knippe koriander
½ rödlök, hackad
1 röd chilifrukt, hackad
3 lime
5 msk creme fraiche
5 msk gräddfil
2 avokador
12 majstortilla 15 x 15 cm (alt vetetortilla)
Salt
GÖR SÅ HÄR
- Plocka kycklingköttet från lårbenen.
- Koka upp cirka 2 liter saltat vatten.
- Med en kniv skär ut grenfästet på tomaterna och gör ett litet kryss på ovansidan.
- Koka tomaterna till dess att skalet släpper, cirka 30 sekunder. Kyl i kallt vatten och skala tomaterna.
- Dela tomaterna på 4 och ta bort kärnhuset.
- Skär tomat och mango i kuber på 1/2 x 1/2 cm.
- Gör salsan: Hacka ett par plockade kvistar koriander och blanda med hackad rödlök, chili och juice från 1/2 lime. Blanda ihop med tomat- och mangokuberna. Smaka av med salt och eventuellt mer limejuice och chili.
- Blanda ihop creme fraiche och gräddfil till en variant på crema fresca.
- Dela avokadorna på hälften, ta ur kärnan och gröp fruktköttet ur skalet med hjälp av en sked. Dela i kuber på ½ x ½ cm.
- Vid servering stek tortillan i en torr panna. Servera med kyckling, limeklyftor, avokado, mangosalsa och crema fresca.
Receptet är hämtat ur Den blå maten av Niklas Ekstedt och Henrik Ennart, Ordfront förlag, 2015. Foto: Ulrika Pousette.
Avokado är inte bara en välsmakande hörnsten i varje tacomeny. Den bidrar dessutom med användbara enzymer som hjälper till vid matsmältningen och på så vis höjer hälsovärdet av alla andra råvaror. Människan kan tillverka enzym, till skillnad från ormar, men behöver hjälp av enzym som finns i råvarorna. Ett av alla problem med hårt processad mat är att det naturliga enzymet dödas.