Search for content, post, videos

Krispig strömming med dillmajonnäs, pressgurka och kokta grönsaker

Recept-på-krispig-strömming-från-Den-blå-maten

INGREDIENSER
4 pers

12 strömmingsflundror
2 dl filmjölk
2 msk skånsk senap
2 tsk salt
1 gurka
4 msk florsocker
2 msk ättiksprit
2 msk hackad kruspersilja
1 paket frysta lingon, ca 200 g
1 dl socker
2 äggulor
1 msk svensk senap
1 citron
4 dl solrosolja (3 dl till majonnäsen, 1 dl till fritering)
2 msk hackad dill
1 broccoli (alt romanescokål)
2 dl grovmalet rågmjöl
1 dl socker

GÖR SÅ HÄR

  1. Marinera strömmingarna i filmjölk, skånsk senap och 1 tsk salt cirka 1 timme (gärna upp till ett dygn om möjligt).
  2. Gör pressgurka: Skiva gurkan tunt och blanda med 1 tsk salt. Lägg i ett fat med en tyngd över. Låt stå i 30 minuter. Häll av vätskan från gurkan och tillsätt florsocker, ättika och persilja.
  3. Tina lingonen och blanda med sockret. Låt stå i rumstemperatur och rör försiktigt då och då till dess att sockret har löst sig.
  4. Gör dillmajonnäsen: Vispa äggulor, svensk senap, juice och rivet skal från citronen. Fortsätt vispa och tillsätt 3 dl solrosolja försiktigt i tunn stråle till en krämig konsistens. Tillsätt hackad dill och smaka av med salt och eventuellt mer citronjuice. Det är viktigt att både äggulan och oljan är rumstempererad.
  5. Ansa broccoli och skär i buketter. Koka buketterna cirka 5 minuter i saltat vatten, kärnan ska fortfarande vara krispig. Kyl ned snabbt.
  6. Ta upp strömmingen ur marinaden och torka lätt med hushållspapper. Vänd fisken i rågmjöl.
  7. Värm upp 1 dl solrosolja till 180 grader och stek strömmingen i cirka 4 minuter. Låt rinna av på papper.
  8. Servera med ättiksgurkan, kokta grönsakerna, lingon, pressgurka och dillmajonnäs. Ät fisk och grönsaker med händerna och doppa i dillmajonnäsen.

Receptet är hämtat ur Den blå maten av Niklas Ekstedt och Henrik Ennart, Ordfront förlag, 2015. Foto: Ulrika Pousette.

Gränsen mellan sill och strömming går i Kalmar sund, mitt i den blå zonen. Mot nordost kallas den strömming och är lite mindre, antagligen på grund av syrebristen i Östersjön, och i sydväst kallas den sill. Kalla den vad du vill, god är fisken i alla fall och särskilt nyfångad. En enda sill om dagen ger dig dagsbehovet av hälsosamt omega-3-fett. Om den är fångad i Östersjön kan den tyvärr innehålla höga halter miljögifter, så ät med måtta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *