Search for content, post, videos

Skönhet på en tallrik

Beautyfood

Kostens betydelse för vår hälsa är idag väl känd, men den påverkar även vårt utseende. Med hjälp av rätt kost kan man ge hud och hår mer lyster, dämpa hudproblem och bromsa synliga ålderstecken.

Gener, ålder, hormoner, miljö och livsstil – allt detta påverkar hur hud och hår mår. En del av dessa faktorer kan vi inte göra så mycket åt, men livsstilen, och kosten, går att förändra. Och på köpet även öka vårt välmående. Maria Ahlgren, skönhets- och hälsoredaktör på Damernas Värld och författare till boken Beautyfood, menar att många av hennes ålderstecken bromsats med hjälp av det hon lägger på tallriken.

– Skönhetsmat stärker hudens alla finurliga funktioner och försvar, så att den står bättre rustad mot alla utmaningar som vi dagligen möter i form av sol, stress och luftföroreningar. Dessa bovar spelar en stor roll i både hudens åldrande och för inflammatoriska tillstånd som akne och eksem. Min hy är betydligt mer glowig, jämn och hälsosam idag än när jag var 20 år och levde på snabbmat och cigaretter, och mina eksem är mycket bättre, berättar hon.

Addition istället för restriktion

För den som vill äta mer skönhetsmat tipsar Maria om att tänka addition, inte restriktion.

– Jag vill inte peka ut enstaka matgrupper som dåliga, för det kan ge ångest. Men elefanten i rummet är sockret, som har bevisat dåliga effekter på huden. Ta det piano med vita grejer som får blodsockret att åka berg- och dalbana. Sedan är det givetvis inte en enstaka dessert som varken saboterar spänsten eller lystern – själen ska ha sitt, det är viktigt. Hårt stekt mat är också en riktig skönhetssabotör, vilket är så synd för jag älskar brända kanter! Jag försöker kompensera det med en stor antioxidantspäckad grönsallad på sidan för att balansera, säger Maria och skrattar.

Genom att addera en bra grej i veckan blir det 52 nya vanor på ett år, fortsätter hon.

– Byt till exempel vitt bröd mot osötat fullkornsbröd eller fröknäcke, ta avokado på mackan istället för smör och lägg lite extra bär på morgonfilen istället för sötad müsli. Ta ett steg i taget och kom ihåg att Rom inte byggdes på en dag.

Frossa i regnbågens alla färger

En annan nyckel till framgång är att äta varierat.

– Magin ligger i mixen. Ät regnbågen. Hel, ren och färgglad mat gör susen. Färgämnena i mat är viktiga antioxidanter med olika effekter, och äter vi varierat uppstår synergieffekter som förstärker de hud-boostande effekterna, säger Maria.

Men om hon med kniven mot strupen måste välja en favorit så är det nog avokadon.

– Den är rik på både lyster- och fukt-boostande fettsyror, megaantioxidanten vitamin E, mättande fibrer och har mängder av användningsområden i allt från chokladmousse och sallader till soppor, smoothies och röror.

Alltså, njut av grönsaker, frukt och bär och backa upp dem med nyttiga fetter, som nötter, lax, kallpressade oljor och bra protein i form av fisk, ägg och baljväxter.

– Är kroppen ur balans dricker jag en kopp misosoppa varje dag, det lärde jag mig när jag bodde i Japan. Det stöttar den glada tarmfloran, och en glad mage betyder en glad hud.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

tjugo − ett =