Search for content, post, videos

MS-beskedet kom mitt i livet

Elisabet Frerot Sodergren

År 2001 fick Elisabet Frerot Södergren, journalist på TV4, sjukdomsbeskedet MS. Det var precis i samband med katastrofen i New York den 11 september och allt var tumultartat.

Elisabet bodde då i Frankrike och fick genast akutvård efter att hon underligt nog bränt sig på en kall läskburk och senare på kvällen känts sig konstig och drabbats av pirrningar i benen. Hon väljer nu att berätta om sjukdomen som är så stigmatiserad.

– När jag fick beskedet var det jättehemskt, som att hela livet kraschat. Jag var bergsklättrare också och ville klättra de sju bergstopparna, men det var bara att glömma, jag kunde ramla och slå ihjäl mig. Det krossade alla planer. Och det är en smygande sjukdom, lite som att ha ett svärd över huvudet, som man inte vet när det faller ner. Det är lätt att tro att allt har med sjukdomen att göra och den är väldigt påfrestande psykiskt, oavsett hur man mår i kroppen, säger Elisabet.

Livet är inte över

Ungefär 20 000 svenskar har sjukdomen och omkring 1 000 personer insjuknar varje år. Trots att man idag vet mycket om MS, multiple skleros, känner man inte till anledningen till varför man drabbas. Men har man fått en MS diagnos, behöver det inte betyda att livet är över.

– Det finns de som blir väldigt sjuka, men sen finns också många som lever ett jättebra liv i många år. Tyvärr är sjukdomen lite stigmatiserande och man berättar inte gärna. Visst kan man ha symptom men man får inte bara sluta leva innan man måste. Min första reaktion var att nu är det kört, nu lägger jag av, men man kan inte lägga sig ned och bli sin sjukdom. Så länge man fungerar, ska man inte låta sig hindras, säger Elisabet.

Jag mår bra av direktsändning

Idag finns det olika bromsmediciner och andra behandlingar men då medicinerna kan ge en del bieffekter, är det viktigt att prova sig fram för bästa resultat. MS är en sjukdom i fyra olika former, och den vanligaste är skovformen. Dessa skov kan vara variera i längd mellan några dagar upp till månader. Under dessa besvärsperioder kan symptom som känselrubbningar och skakningar, svårt att gå och hålla balansen, nedsatt kontroll över urinblåsan, stelhet, trötthet och humörsvängningar och depression, förvärras. Sjukdomen påverkar olika individer på olika sätt och bromsmediciner hjälper till att hålla den stången.

– Jag har ju jobbat som korre under hela den här tiden och kan jobba 18 timmars pass och konstiga tider, sjukdomen kan göra att det är lite jobbigare. Jag har fatigue och ibland måste jag ta mediciner för att kunna funka. Det är inte så kul att äta piller men det är det värt för att kunna hålla på med det man vill. Alla mår bra av olika saker, jag mår till exempel bra av att springa direktsändning, berättar Elisabet.

Googla inte utan lev istället

I början provade hon olika dieter men de var omöjliga att hålla när hon var på resande fot. Det hon själv tycker har gjort mest skillnad är att hon slutat ha fokus på sjukdomen.

– Den åt upp hjärnan och till slut var jag en enda stor sjukdom. Jag bara tvärslutade att söka information och det var det bästa jag gjort, man slutar fokusera på att vara sjuk. Jag sitter inte och googlar nya undermedel, jag tror att tids nog hittar man en lösning, säger Elisabet.

Hon poängterar att det är så viktigt att inte ge upp, många tror att de inte kan skaffa familj, men hon har fött två barn, det går. Men hon är också noga med att understryka att det finns dem som har det mycket värre än henne.

– Det finns många som jag, som inte är handikappade, då tycker jag att man ska lyfta näsan och göra det man vill, säger Elisabet med eftertryck.

Och hennes bästa råd är att släppa internet! Googla inte ihjäl dig på MS utan lev istället. Du är inte din sjukdom utan en människa som har en sjukdom.

– Jag vill att folk ska se mig som mig, Elisabet, inte en kvinna med MS.

När Elisabet inte jobbar fyller hon på med energi som hon får av sina barn, att åka skidor och rida. Hon gör och blir glad av det samma saker som gör andra glada, och det är det som är hela poängen, att göra saker, råder Elisabet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

femton + 12 =