Search for content, post, videos

Ljuvliga, smakrika sommar

Sommarmat-Foto-Åsa-Dahlgren

Duka upp till sommarfest. Årstiden bjuder in till härlig grillning och fräscha, nyttiga rätter.

Sommaren är lika med grillning för många av oss. En grillkväll eller grillunch lockar fram härliga dofter och smaker och bjuder också på ett perfekt tillfälle att äta både gott och nyttigt.

– Grillning är en utmärkt form för hälsosam matlagning. Du får mycket smak och behöver inte tillsätta något fett. Dessutom är det bra med protein i form av kött, fisk och skaldjur, säger kocken och krögaren Jonas Lundgren.

För att lyckas med grillningen finns det en del saker att tänka på. Färsk fisk är trevligt att grilla och inte så svårt som man kan tro. Feta och fasta fiskar som lax, marulk eller röding kan oftast grillas direkt på gallret medan magrare fiskar med vitt, poröst kött bör grillas i foliepaket eller i ett klämhalster. För att få till köttet precis rätt kan en digitalstektermometer vara ett bra knep. Det vanligaste felet vid grillning är att ha för bråttom och lägga på maten för snabbt. Dessvärre blir det du grillar då sotigt och bränt. Varken någon kulinarisk upplevelse eller särskilt hälsosamt. I det brända skapas cancerframkallande stekytemutagener. Därför är det viktigt att alltid skrapa bort det om köttet väl skulle bli bränt.

Grönt i fokus

Denna tid på året är också då vi verkligen kan frossa i gröna godsaker och ett bra sätt att äta god, smakrik och hälsosam mat.

– Under sommaren är vårt svenska skafferi i sin absoluta peak när det kommer till grönt och då är det ju ett ypperligt tillfälle att låta grönsakerna ta större del på bordet, säger kokboksförfattaren Lisa Lemke. Det finns alltid något som är som allra godast och det känns som att det mognar nya grönsaker och primörer varje dag när vi kommit en bit in på sommaren. Inspireras av det och njut.

– Du kan grilla alla typer av grönsaker. Rotfrukter, sparris, paprika, zucchini eller svamp, vad du än föredrar och kombinera med goda sallader som du toppar med nötter och lätta vinägretter, tipsar Jonas Lundgren.

Bra råvaror

När man äter det som är i säsong vinner man dessutom otroligt mycket; i plånboken genom att stötta odlare i sin närhet, och inte minst så vinner man i smak. Därför är ett gott råd att inte krångla till det för mycket, menar Lisa Lemke.

– Köper du råvaror av bra kvalitet så blir det också enklare att laga mat. God olivolja, lite pressad citron och salt – mer behövs sällan till späda fina primörer. Du kan också låta lite smör stå som smaksättare eller ett knippe härliga nyskördade örter. När det kommer till fisk, fågel och kött är det samma sak där; krångla inte till det om du vill göra det lätt för dig själv. Köp bättre kvalitet och glöm inte bort vilken smakboost färska örter och citrus kan vara. Pressa lite citronsaft över den nygrillade biffen och du kommer känna skillnaden!

När Lisa Lemke själv får bestämma vad som serveras på sommaren frossar hon gärna i härliga grönsaker.

– En klassiker i vårt kök är något gott på grillen tillsammans med en riktigt schysst, matig sallad. Jag älskar att det känns som man hela tiden befinner sig i microsäsonger när det kommer till vad som mognar i landet och vad man hittar i grönsaksdisken. När det är nyskördat och fräscht blir jag så inspirerad. Sen går jag på dagsformen om det är fisk, skaldjur, goda korvar, karré, hel kyckling eller lammkotletter som hamnar på grillen.

Glöm inte såsen

Sist men inte minst, satsa på goda tillbehör som såser, röror och bröd. Vill du ha en lite nyttigare variant kan du byta ut de tjocka såserna mot kvargbaserade eller kesosåser smaksatta med honung eller agave för att få upp sötman. Salsor är ett annat sätt att få till en fräsch och härlig sås. De är grönsaksbaserade och med mycket smak, vare sig du vill ha superhett eller mindre hett. Glöm inte bort hur fantastiskt det kan vara att blanda ner lite finhackad frukt i salvor. Melon, äpple, persika, körsbär bidrar med massa härlig sötma och syra som passar bra i många salsor.

 

Recept

Försommarsallad med blomkålssmul »
Fisherman tacos på grillad lax »

Recepten är hämtade ur Till sommaren av Lisa Lemke, Bonnier Fakta, 2012.

Foto Åsa Dahlgren