INGREDIENSER
4 pers
12 strömmingsflundror
2 dl filmjölk
2 msk skånsk senap
2 tsk salt
1 gurka
4 msk florsocker
2 msk ättiksprit
2 msk hackad kruspersilja
1 paket frysta lingon, ca 200 g
1 dl socker
2 äggulor
1 msk svensk senap
1 citron
4 dl solrosolja (3 dl till majonnäsen, 1 dl till fritering)
2 msk hackad dill
1 broccoli (alt romanescokål)
2 dl grovmalet rågmjöl
1 dl socker
GÖR SÅ HÄR
- Marinera strömmingarna i filmjölk, skånsk senap och 1 tsk salt cirka 1 timme (gärna upp till ett dygn om möjligt).
- Gör pressgurka: Skiva gurkan tunt och blanda med 1 tsk salt. Lägg i ett fat med en tyngd över. Låt stå i 30 minuter. Häll av vätskan från gurkan och tillsätt florsocker, ättika och persilja.
- Tina lingonen och blanda med sockret. Låt stå i rumstemperatur och rör försiktigt då och då till dess att sockret har löst sig.
- Gör dillmajonnäsen: Vispa äggulor, svensk senap, juice och rivet skal från citronen. Fortsätt vispa och tillsätt 3 dl solrosolja försiktigt i tunn stråle till en krämig konsistens. Tillsätt hackad dill och smaka av med salt och eventuellt mer citronjuice. Det är viktigt att både äggulan och oljan är rumstempererad.
- Ansa broccoli och skär i buketter. Koka buketterna cirka 5 minuter i saltat vatten, kärnan ska fortfarande vara krispig. Kyl ned snabbt.
- Ta upp strömmingen ur marinaden och torka lätt med hushållspapper. Vänd fisken i rågmjöl.
- Värm upp 1 dl solrosolja till 180 grader och stek strömmingen i cirka 4 minuter. Låt rinna av på papper.
- Servera med ättiksgurkan, kokta grönsakerna, lingon, pressgurka och dillmajonnäs. Ät fisk och grönsaker med händerna och doppa i dillmajonnäsen.
Receptet är hämtat ur Den blå maten av Niklas Ekstedt och Henrik Ennart, Ordfront förlag, 2015. Foto: Ulrika Pousette.
Gränsen mellan sill och strömming går i Kalmar sund, mitt i den blå zonen. Mot nordost kallas den strömming och är lite mindre, antagligen på grund av syrebristen i Östersjön, och i sydväst kallas den sill. Kalla den vad du vill, god är fisken i alla fall och särskilt nyfångad. En enda sill om dagen ger dig dagsbehovet av hälsosamt omega-3-fett. Om den är fångad i Östersjön kan den tyvärr innehålla höga halter miljögifter, så ät med måtta.