Search for content, post, videos

Hyperhidros – det tysta handikappet

Tänk dig att du inte vågar räcka upp handen i skolan, att du tackar nej till drömjobbet eftersom det innebär att du måste hålla presentationer och föredrag inför andra, att du behöva lägga papper eller bindor i armhålorna varje dag, att du måste avboka viktiga möten och tacka nej till roliga fester, eller att du inte vågar resa dig upp från en stol för att du vet att dina vita byxor blivit helt blöta av svett, och stolen likaså. Så kan det vara att leva med överdriven svettning.

– I Sverige drabbas strax under 3 procent, det vill säga cirka 270 000 personer. En tredjedel av dessa har påtagliga problem, berättar Rolf Borggren, ordförande i Hyperhidrosföreningen. Många förstår inte att det är en faktisk sjukdom som man inte kan påverka själv, som psoriasis.

Lider man av överdriven svettning tänker man i stort sett på det varje dag och mycket tid går åt till att dölja svettningarna. Rolf Borggren drabbades själv när han var runt 16-17 år.

– Just hos barn och ungdomar kan besvären kännas extra jobbiga och vi jobbar nu mycket på att informera dessa åldrar tidigt om sjukdomen, säger han.

Hyperhidros är alltså en sjukdom eller ett handikapp som innebär att svettkörtlarna är överaktiva. Patienten reagerar med fler nervsignaler till svettkörtlarna jämfört med kontrollpersoner på stimuli som smärta, värme, upphetsning, Tv-tittande, prat i telefon osv. Sjukdomen tycks vara ärftlig. Överdriven svettning kan också bero på övervikt, klimakteriebesvär, biverkningar av mediciner eller någon sjukdom. Svettproblemet kan ibland vara på ett ställe som vid hyperhidros från armhålorna. Men ibland kan svettningarna finnas på flera ställen som till exempel händer, fötter och armhålor i kombination. I princip kan man svettas från hela kroppen.

Botulinumtoxin hjälper många

Som behandling används i första hand receptfria lösningar av aluminiumklorid, som Absolut Torr eller Bats. Om detta inte biter eller om man får biverkningar kan man idag också behandlas med botulinumtoxin (botox). Effekten håller i sig 3-12 månader hos de flesta och har gjort livet mycket bättre för många patienter. Om man svettas över hela kroppen kan tablettbehandling i kombination med botulinumtoxin också ge bra resultat. Rolf Borggren har testat just botulinumtoxin-behandlingen flera gånger och är mycket nöjd. Vid behandlingen injiceras preparatet på de delar av kroppen där svettningarna är som kraftigast och redan efter 2-3 dygn kan man se effekt

– Det har verkligen hjälpt. Jag har gjort behandlingen tre gånger och nu var det 14 månader sen, men jag tycker fortfarande att effekten är kvar, berättar han.

Rolf Borggren och Hyperhidrosföreningen arbetar nu för att botulinumtoxin-behandling mot hyperhidros ska erbjudas hos alla landsting i Sverige. Idag är det endast några landsting som erbjuder vården, och i Stockholm till exempel gäller behandlingen bara svettning i handflatorna. Så många får ändå vända sig till privata kliniker. Priserna kan variera men för behandling av ansiktet kan det kosta mellan 3000-4000 kronor per gång. Som medborgare i ett EU-land har man dock rätt till subventionerad vård om man lider av svår hyperhidros, med överdrivna svettningar över hela kroppen, och då kan man bli remitterad till Svettmottagningens kliniker i Köpenhamn eller Oslo. Behandlingen betalas då av Försäkringskassan och man kan även ansöka om reseersättning.

I väntan på att fler landsting ska erbjuda behandlingen tipsar Rolf Borggren om att man som drabbad ska hålla sig informerad, bland annat via föreningens hemsida. Här finns det bland annat ett forum där man kan utbyta erfarenheter och ventilera sina tankar och känslor.

– Du bör också vända dig till vårdcentralen så att du får en remiss till en specialist, avslutar han.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fem + 11 =