Search for content, post, videos

Hitta balans för hela dagen

Den stressiga vardagen kan göra att vi slarvar med maten emellanåt. Men det finns knep för att hitta balans i måltiderna. Viktigast är att få en bra start på dagen.

Örjan Klein är matkreatör, restaurangägare, livsstilskock, lärare och kokboksförfattare. Han har arbetat 45 år i restaurangbranschen och de senaste 20 åren har han bland annat arbetat med ”det medvetna köket” tillsammans med professorn i måltidskunskap Inga-Britt Gustafsson vid Örebro universitet, restauranghögskolan i Grythyttan. Konceptet syftar på att det går att laga hälsosam och god mat med hög gastronomisk nivå – utan att det blir tråkigt och utan att använda stora mängder smör och grädde. Att hitta balans i måltiden helt enkelt.

– Det medvetna köket och gastronomin var något helt nytt när vi startade. På senare år har det dock hänt väldigt mycket inom kost och hälsa. Folk är mer måna om att äta rätt och må bättre och det finns många bra restauranger som arbetar väldigt medvetet med att servera hälsosam mat, säger han.

Ät regelbundet
Numera är Örjan Klein pensionär, men den hälsosamma maten är minst lika viktig för honom i dag.

– Jag försöker hålla mig till en blandad kost, jag äter mindre köttportioner och framför allt mycket grönsaker. Det mår man bättre av. Särskilt medelhavsmaten värnar jag mycket om, den är både smakrik och vacker att titta på.
För att få balans i sin måltid kan och få i dig den näring och energi som du behöver under hela dagen är det viktigt att äta både frukost, lunch och middag – och gärna ett par mellanmål varje dag. Genom att äta regelbundna måltider minskar du risken för att bli väldigt hungrig och blir inte sugen på godis och annat nyttigt. Glöm inte bort att njuta av maten och ät gärna tillsammans med andra. Man kan lägga ner besticken ibland och låta måltiden ta tid. Det tar ungefär 20 minuter innan mättnadskänslan kommer. Äter man snabbare är det lätt att man hinner ta om fastän man egentligen inte behöver. En bra balans får man också genom att äta varierat, det vill säga olika sorters mat. Ett knep är att använda sig av tallriksmodellen. Fyll två av tre större delar med grönsaker respektive kolhydrater. Den tredje, lite mindre, fylls med proteiner.

Ge dig själv en bra start
Av alla mål är frukosten dagens viktigaste. Under natten har kroppens reserver tömts och vi behöver tillförsel på ny energi – annars går kroppen på sparlåga. Frukosten bör ge dig cirka 20-25 procent av dagens energi. Oavsett om man väljer att äta frukost direkt när man gått upp eller lite senare, kanske på arbetsplatsen, är det viktigt att inte strunta i den. Kroppen blir gladare och man blir piggare. En bra frukost kan hjälpa dig hålla energinivåerna jämna under dagen och hjärnan skärpt. Man äter även med ögonen brukar det sägas. Så överraska dig själv på morgonen med en riktigt god frukost som även är nyttig och vacker.

– Det är otroligt viktigt med en bra start på dagen. Den får gärna se god ut också, det gör hela upplevelsen. Satsa på en färsk fruktsallad med lite mogna bär, kanske ett grovt bröd med en god ost eller skinka till. Då får du en god och nyttig start på dagen, säger Örjan Klein.

Recept på rawfoodkex med rökt lax och färskost