Search for content, post, videos

Blomkåls- och auberginesallad med granatäpple

Blomkåls-och-auberginesallad

En färgstark sallad med mycket smak och konsistenser, som är perfekt att bjuda på som lunch. Den råa blomkålen blir som krispiga krutonger och myntan ger en fräschör. Köp helst inte mynta på kruka utan den färska lite grövre som finns i orientaliska livsmedelsbutiker.

4 personer

Ingredienser

  • 1 aubergine, i klyftor på längden
  • 1 granatäpple
  • ½ burk eller ca 120 g konserverade kikärtor, sköljda
  • 1 rödlök, finskivad
  • 1 huvud roman- eller isbergssallad, sköljd och grovskuren
  • 1 tsk sumak
  • 1 huvud roman- eller isbergssallad, sköljt och grovskuret
  • 1 skiva fårost, t ex fetaost, smulad
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • ½ knippe mynta, grovhackat
  • 1 litet knippe bladpersilja, grovhackat
  • 1 tsk za’atar
  • 1 tsk turkiska chiliflakes (pul biber)
  • ½ huvud blomkål, i små buketter
  • olivolja
  • salt

Gör så här

Sätt ugnen på 220 grader. Salta aubergineklyftorna och låt dem stå och vätska ur sig 1 timme. Lägg dem i en ugnssäker form, pensla med olivolja och baka mitt i ugnen 10 minuter. Dela granatäpplet och slå ut kärnorna med hjälp av en sked som du slår mot skalet ner i en bunke. Plocka bort eventuella vita hinnor som hamnar bland kärnorna. Stek kikärtorna i rikligt med olivolja tills de är gyllenbruna och krispiga. Låt rinna av på hushållspapper och salta. Skölj lökskivorna i kallt vatten, låt rinna av och blanda med sumak. Lägg upp salladen på ett stort fat. Fördela resten av ingredienserna över salladen. Servera direkt.

Receptet är hämtat ur Azur – Mat från Sydeuropa, Mellanöstern och Nordafrika av Joel Åhlin, Natur & Kultur, 2017.

Foto: Niklas Nyman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × fem =