INGREDIENSER
4 pers
Ca 800 g biff, i 4 skivor
1 msk riven vitlök
2 röda chilifrukter, hackade
2 msk fisksås
3 msk japansk sojasås
1 msk sesamolja
1 knippe koriander, hackad
4 msk solrosolja
4 bokchoy
12 salladslökar
ev kokt ris för 4 personer
GÖR SÅ HÄR
- Ta fram köttet ur kylen. Det är bra om det är rumstempererat när det steks eller grillas.
- Gör dressingen: Blanda vitlök, chili, fisksås, sojasås, sesamolja, koriander och solrosolja.
- Ta bort de yttersta bladen på bokchoy och salladslök.
- Koka upp saltat vatten i en stor kastrull. Lägg i bokchoyen, efter 3 minuter lägg i salladslöken
och fortsätt koka i ytterligare cirka 1 minut. - Ta upp grönsakerna och kyl ned i isvatten. Sila av vattnet när grönsakerna är kalla. Låt rinna av på papper.
- Dela bokchoyen i 2 eller 4 delar beroende på storlek.
- Blanda grönsakerna med dressingen (får gärna stå i 15–20 minuter innan servering).
- Grilla eller stek biffen på hög värme till en innertemperatur på 54 grader för rosa, eller 62 grader för medium.
- Skiva biffen och servera med de marinerade grönsakerna. Kokt ris vid sidan av om så önskas.
Receptet är hämtat ur Den blå maten av Niklas Ekstedt och Henrik Ennart, Ordfront förlag, 2015. Foto: Ulrika Pousette.
Bokchoy, eller kinakål, passar alldeles utmärkt till kött och är dessutom lämplig att marinera när den är ångkokt, fräst i stekpannan eller som här kokt så att den blir lite lätt genomskinlig. Var vaksam så att kålen inte värms för länge. Den ska fortfarande vara lite krispig i mitten. Hittar du inte bokchoy så går det bra att använda broccoli.