4 Portioner
Ingredienser
500 g laxsida med skinn
salt och peppar
Marinad
5 lagerblad
½ dl neutral olja
saft och rivet skal av1 lime
1 dl hackad koriander
2 finhackade vitlöksklyftor
1 ½ tsk malen spiskummin
3 krm cayennepeppar
Mangosalsa
250 g fryst och tinad mango
1 ½ tomat
ca ½ urkärnad chili
½ dl hackad koriander
rivet skal från 1 lime
1 ½ msk limesaft
salt och peppar
Gör så här
Smula eller mortla lagerblad till marinaden fint. Blanda dem med resten av ingredienserna i en liten bunke. Lägg laxen i en liten form, massera in marinaden på laxens ovansida. Täck över med plastfolie och låt vila i kylskåp i högst 20 min. Gör mangosalsan under tiden. Lägg tärnad mango i en skål. Kärna ur tomaterna och strimla resten fint. Strimla även chilin. Rör ner allt i skålen tillsammans med koriander samt limesaft och -skal. Krydda med salt och peppar. Krydda laxen med salt och peppar och grilla den med skinnsidan neråt över het glöd i 7–9 min, eller tills köttet är genomlagat och flikar sig när du petar i det med en gaffel. Servera laxen i tacoskal med mangosalsa, skivad rödlök och koriander samt limeklyftor vid sidan av.
Recepten är hämtade ur Till sommaren av Lisa Lemke, Bonnier Fakta, 2012.Foto Åsa Dahlgren