När curlingspelaren och OS-medaljören Anette Norberg fick beskedet om att en cancertumör hittats i ena bröstet vändes hela tillvaron upp och ner. Men viljan att leva på som vanligt och att vara här och nu hjälpte henne genom sjukdomen.
En söndagsmorgon sommaren 2013 upptäckte Anette Norberg en knöl i ena bröstet. Några dagar senare åkte hon och särbon Kenneth in till Södersjukhuset. Läkaren fattade misstankar och ville undersöka knölen. Därefter följde skräckslagna dygn av väntan och plågsam ovisshet innan svaren från vävnadsproven kom. Hon som var van vid ett aktivt liv med jobb, curling och familj, kunde inte ta sig för något alls och kände sig helt handlingsförlamad. Just osäkerheten beskriver hon som det svåraste.
– Jag är inte rädd för utmaningar, problem är till för att lösas. Men helt plötsligt befann jag mig i en tillvaro som jag inte kunde styra över.
Några dagar senare gav läkaren det fruktade svaret. Knölen visade sig mycket riktigt vara en tumör.
– Det var fruktansvärt. Att få det beskedet är inget du kan förbereda dig för. Hela ens värld rasar samman, berättar hon.
Leva här och nu
Anette blev sjukskriven för att direkt påbörja cellgiftsbehandlingen. Men hon bestämde sig tidigt för att försöka bibehålla en så normal vardag som möjligt. Förutom familjen, de närmaste vännerna och en del kollegor var det ingen annan som visste om sjukdomen. Det var viktigt att få leva på som vanligt och hon ville inte berätta om cancern offentligt för att slippa frågor och spekulationer.
– Först tänkte jag att det skulle vara skönt ifall alla visste om det. Men jag ville inte prata om sjukdomen, jag ville att den skulle ta så lite plats som möjligt. Hade jag pratat öppet om den skulle den ha varit på agendan hela tiden och det orkade jag inte med.
Hon beslutade sig också för att inte ta reda på särskilt mycket om tumören och vad behandlingarna innebar.
– Jag är en väldigt analyserande och tänkande människa, det är en av mina styrkor som jag har fått genom curlingen. Men i det här fallet var det bara förödande för mig att försöka analysera det som hände. Det var ju som det var och något jag inte kunde påverka.
Efter att den svåraste chocken hade lagt sig använde hon mentala inställning att fokusera på det hon kunde påverka och inriktade sig på att leva i nuet. Hon såg fram emot saker som skulle ske nästkommande helg och som låg nära i tiden. Den tuffa resan genom cellgifter, operation och strålning av tumören blev samtidigt något konkret att ta sig igenom.
– För mig var behandlingarna något jag kunde kontrollera, något jag kunde jobba med och emot. Jag bestämde mig för att jag ville försöka klara av dem på ett så bra sätt som möjligt och inte låta dem ta över mitt liv. Jag tog en sak i taget och på så sätt kunde jag klara av det.
Ett lugnare tempo
I januari 2014 genomgick Anette den sista strålningen. Tumören är borta och hon fortsätter att gå på regelbundna kontroller. Hon lever mestadels som innan sjukdomen, men ett par saker har hon ändrat på. I höstas flyttade hon ut på landet för ett lugnare tempo. På fritiden pysslar hon gärna i trädgården eller i huset. Hon är mer mån om att göra saker för sig själv och välja bort sådant som är oviktigt eller tar energi. Även om träningen inte blir lika intensiv som förr försöker Anette hinna med ett och annat fyspass, curling eller promenader. Hon har också blivit mer noga med kosten.
– Råvarorna är viktiga och jag väljer nästan bara ekologiskt och närproducerat och äter mycket grönt. Men mat för mig är också njutning och jag unnar mig gärna en god köttbit, ett glas rödvin eller sötsaker då och då. En period var jag väldigt strikt och uteslöt det mesta. Numera är det mer balanserat och jag äter också det som får mig att må bra i själen.
Hon har även fått hjälp av en coach och samtalsterapeut för att prata om sina tankar och känslor. Att ha någon utomstående att samtala med har varit ett viktigt stöd.
Vill hjälpa andra
Sedan en tid tillbaka, när hon har känt sig tillräckligt stabil igen, har hon valt att prata öppet om sin cancer. Hon vill dela med sig av sin historia i hopp om att andra i samma situation kan bli hjälpta. I somras blev hon CancerRehabFondens nya ambassadör, ett uppdrag som hon hoppas kan få andra som drabbats av cancer att hitta tillbaka.
– Jag lyckades klara mig genom sjukdomen ganska bra och även efteråt. Jag har också råd med en coach och att åka iväg om jag vill, men det har långt ifrån alla och därför känns det otroligt viktigt att se till att så många som möjligt får chans till rehabilitering.
Anettes 3 bästa hälsotips
- Underskatta inte vardagsmotion: Försök röra på dig lite varje dag. Du behöver inte alltid gå till gymmet, det kan räcka med några situps framför TV:n eller att ta trapporna istället för hissen.
- Var noga med maten: Ät balanserat med sunt förnuft och välj råvaror med omsorg. Tänk på att det du stoppar i dig är av bra kvalitet.
- Ha roligt: Fundera på vad just du gillar och bry dig inte så mycket om vad andra tycker utan se till att ha kul i det du gör i livet.
Fakta Anette Norberg
Yrke: Konsult på PwC och flerfaldig OS-medaljör i curling.
Bor: I ett hus på Ekerö.
Familj: Barnen Therese och Tobias och särbon Kenneth.
Fyller: 50 år den 12 november.
Foto: Peter Hoelstad