Search for content, post, videos

Birgitta Höglund bjuder på sund och god mat i vardagen

Birgitta-Höglund-tipsar-om-sund-mat-i-vardagen

Kocken och bloggaren Birgitta Höglund vill inspirera andra till att laga både god och näringsriktig mat i vardagen.

Att äta nyttig mat som dessutom smakar gott kan vara en utmaning. Speciellt i en tidspressad vardag när det är mycket som ska hinnas med, som träning, läxläsning, städning och tvätt. Fokus på hälsosam matlagning kan lätt komma i skymundan bland våra vardagsbestyr. Tid och energi vill de flesta ha mer av, och den generella uppfattningen är att god och nyttig mat kräver just det. Därför är det lätt att ekvationen vardag plus smakfull och hälsosam mat inte går ihop. Detta vill Birgitta Höglund, kock och bloggare, råda bot på.

– Anledningen till att jag startade min blogg, Birgitta Höglunds mat, var för att visa andra hur enkelt det kan vara att laga god och samtidigt näringsrik mat, berättar hon.

Satsa på långkok

För att få till en vardag med hållbart matlagande råder hon till att storhandla och sedan förbereda nästa dags middag
under 20–30 minuter kvällen innan.

– Man kan tina kött och fisk över natten, röra ihop röror och skära grönsaker och låta stå i kylskåpet över natten. Då blir matlagningen dagen efter smidig och hjälps man dessutom åt i köket får man en trevlig stund tillsammans, säger Birgitta.

Hon rekommenderar också långkok då maten sköter sig själv. Smakerna blir också intensiva och fylliga när maten får koka på låg värme under en lång tid.

– Det finns elektriska långkoksgrytor som är enkla och praktiska att använda. Man laddar den bara med ingredienser på morgonen. Då är middagen färdig när man kommer hem.

En smart start

En god och näringsrik frukost som ger en fin mättnadskänsla är ett mycket bra sätt att starta dagen på. Birgitta tipsar om att satsa på bra fett, mycket protein och lite kolhydrater som ger ett jämt blodsocker och en god energi.

Exempel på en bra frukost är hemmagjord ostkaka och bröd utan gluten, bakat på ägg, ost, mald mandel, kokosmjöl, nötter eller frön. Det ger få kolhydrater och mättar bra. Ägg och makrill ger också en bra start på dagen. Ägg innehåller alla vitaminer utom C-vitamin och makrill är rik på omega-3 som stärker immunförsvaret och hjälper tankeverksamheten.

– Lägger man till lite paprika är alla vitaminerna representerade. På frukosttallriken kan man också lägga lite ost, nötter och gröna blad. Detta fungerar också fint som mellis, tipsar Birgitta.

 

Foto: Mikael Eriksson/Optimal förlag

Recept

Nyttigt Valnötsbröd »

Mumsig pumpasoppa »