D-vitamin hjälper till att reglera kalkbalans i skelett och tänder. Denna livsviktiga vitamin får du i dig främst via solljus men även genom att äta fet fisk, ägg och berikade produkter.
Solljus
Den främsta källan för D-vitamin är solens UVB-strålar. När huden exponeras för solens strålar bildas D-vitamin som sedan lagras i kroppen och täcker en del av vårt behov under vinterhalvåret när solen i Sverige är för svag för att bilda D-vitamin.
Fet fisk
D-vitamin finns det gott om i feta fiskar som lax, makrill, sill och tonfisk. Även konserverad fisk som tonfisk och sardiner på burk är bra källor till D-vitamin.
Berikade produkter
D-vitaminberikade mejeriprodukter som mini-, lätt- och mellanmjölk och margarin är bra källor. Standardmjölk är däremot inte berikad alls så därför kan det vara bra att välja någon av de andra mjölksorterna. Havredryck och sojadryck kan också vara berikade med D-vitamin. Även viss apelsinjuice och vissa frukostflingor är berikad med D-vitamin.
Ägg
Ägg är ett ypperligt sätt att få i sig både D-vitamin och andra näringsämnen. Det är egentligen äggulan som innehåller vitaminen, därför är det viktigt att använda hela ägget och inte bara äggvitan.
Svamp
Svamp kan precis som människor producera eget D-vitamin när de exponeras för ultraviolett strålning. Portabello till exempel är en svamp som brukar gå att hitta D-vitaminrik. Kantareller innehåller också en del D-vitamin, framför allt färska. Dock krävs det ganska mycket, 400 gram, färska kantareller för att få i sig dagsbehovet av D-vitamin.
Kött
Kött innehåller en del D-vitamin som nötkött och fläskkött, till exempel fläskkarré.
Att äta ägg och fet fisk som tonfisk är bra sätt att få sig dagsbehovet av D-vitamin.
Källa: Health.com, SVT, Livsmedelsverket