Malin Ewerlöf har en lång erfarenhet av löpning, både som elitidrottare och tränare, och har även gett ut boken Bli en bättre löpare med Malin Ewerlöf. Vi bad henne dela med sig av sina bästa komma igång-tips för alla som är sugna att börja springa och hur man undviker att skada sig vid löpträningen.
Våren är här och många vill ut och springa. Vilket är ditt bästa komma igång-tips?
– Oftast märker jag att många lägger ribban lite för högt. Eller så har de haft ett längre uppehåll från löpningen. Då är det lätt att man kör ett långt pass direkt vilket ofta resulterar i att det känns blytungt och tråkigt. Men det bästa tipset för att snabbt komma över tröskeln och vilja fortsätta är att varva löpning med snabba promenader, och satsa på intervaller. Det är bättre att springa lite bättre när man väl springer och sen gå några minuter emellan. Släpp på prestigen att du inte får gå. Istället känner man nästan att man hade orkat lite till när rundan är slut. Då får du en skönare känsla och en mer positiv upplevelse av träningen.
– I början är det viktigt att få in kontinuitet i träningen, till exempel genom att ha tre dagar i veckan som målsättning. Det behöver inte vara långa pass, försök hellre komma ut oftare. Tänk också på att vara lite försiktig. Då blir rundan roligare, det blir lättare att komma över tröskeln och så längtar du efter att komma ut i spåret igen.
Hur ska man göra för att hålla hela säsongen och inte ge upp efter några veckor?
– Planering och målsättning är viktigt. Ofta behöver man något mer än att bara komma igång och springa lite då och då. Sätt upp en plan och ett mål, det kan vara ett datum eller lopp till exempel. Säg till dig själv att nu måste jag ge mig själv chansen att träna tre dagar i veckan. Skriv upp varje träningstillfälle i kalendern och beta av dem en efter en. Se till att ha någon typ av mål på längre sikt än två veckor framåt och sätt upp en plan för vad och hur du ska träna. Då går du inte bara på känslan när solen står som högst utan du tar dig ut även när det är dåligt väder.
Går det att undvika skador under löpträningen?
– Tänk på att stegra försiktigt och inte gasa igång och köra för mycket i början. Se på träningen som något långsiktigt som ska byggas upp successivt så att du inte bara går från noll och springer på. Det också bra att variera träningen, så träna styrka, cykla eller något annat som inte sliter lika mycket. En varierad träning är alltid bättre.
Om skadan väl är skedd – hur kan man återhämta sig på bästa sätt?
– Många som har skadat sig vilar och tänker att de inte kan springa när de har skadat sig. Och du kanske inte kan springa, men vad kan du göra istället? Kom iväg och simma eller styrketräna för att bygga upp strukturer och styrka runt området där du har ont. Har man väl skadat sig går det alltid att tänka om, det är väldigt sällan du behöver vila helt och hållet. Men det är så klart viktigt att lyssna på kroppen och försöka identifiera vilken typ av smärta det är, särskilt om det gör ont på ett sätt som det inte har gjort tidigare. Ju snabbare du stoppar och inte tränar på fel sätt, desto mindre blir skadan. När man börjar träna kommer man alltid att kännas lite i kroppen. Det gäller att vara lite klok och försöka lära sig vad som är vad när det gäller smärta.
Fler tips för löpträningen
- Drick och ät ordentligt någon timme innan en löprunda eller ett lopp
- Klä dig efter väderförhållandena
- Ha en bra kroppshållning – känn dig avslappnad när du joggar
- Variera joggningen med små spurter för att få upp pulsen ordentligt
- Träna in ett löpsteg som känns bra så blir träningen mer behaglig
- Vila mellan passen för att undvika förslitning och tillgodogöra dig träningen
Foto: Eric Josjö