Nu kan ett genetiskt test visa vilka patienter som riskerar få svåra biverkningar av medicin mot giftstruma.
Forskare och läkare vid Uppsala universitet har tillsammans med svenska och internationella samarbetspartners funnit genvarianter som förutsäger riskerna med medicinen.
– En del patienter som behandlas med läkemedel mot giftstruma, exempelvis Thacapzol eller Tiotil, får en allvarlig brist på vita blodkroppar kallad agranulocytos och därmed ett sänkt immunförsvar. Vi har visat att vissa immungener ökar risken för agranulocytos 750 gånger hos européer. Detta öppnar möjligheten för att individualisera behandlingen med hjälp av gentest och på så vis undvika denna allvarliga biverkan, säger Mia Wadelius, överläkare och lektor vid klinisk kemi och farmakologi, Akademiska sjukhuset och Uppsala Universitet samt huvudförfattare till artikeln.
Målet är att utveckla tester för att förutsäga vilka patienter som löper hög risk att drabbas av biverkningar så de kan erbjudas annan behandling. På sikt kan detta leda till säkrare och mer individualiserad behandling.
Källa: Uppsala universitet
Fakta Giftstruma
Sköldkörteln sitter på halsens framsida och tillverkar livsnödvändiga ämnesomsättningshormoner som kroppen behöver för att fungera som den ska. Vid en överfunktion i sköldkörteln produceras för mycket sköldkörtelhormoner. Detta tillstånd kallas ofta giftstruma och kan vara kopplat till en förstoring av sköldkörteln. Giftstruma kan bero på en sjukdom som kallas Grave’s sjukdom eller vara en del av en godartad knölstruma. Trötthet, viktnedgång, nedstämdhet och hjärtklappning är exempel på besvär som kan vara symptom på giftstruma.
Källa: Vårdguiden 1177, Sahlgrenska sjukhuset