Har vi olika förutsättningar för att svara på olika dieter och livsmedel? Enligt Fredrik Bäckhed, professor vid Sahlgrenska akademin och föreståndare för Wallenberglaboratoriet, Göteborgs universitet, spelar tarmbakterierna en stor roll.
På vilket sätt påverkar tarmbakterierna hur vi svarar på olika dieter och livsmedel?
– En del bakterier är bättre på att bryta ner kostfiber och tarmfloran är också involverad i hur man svarar på olika typer av fetter. I en större israelisk studie såg man också att sockerkontrollen blev bättre när mindre individuella ändringar gjordes i kosten utifrån försökspersonernas tarmflora. Inom forskningen tittar man just nu mycket på tarmflorans roll när det gäller metabola sjukdomar och om det kan regleras med en viss typ av kost.
Kommer vi att se skräddarsydda kostråd i framtiden anpassad utifrån tarmfloran?
– Om jag får drömma är det vad jag tror kommer att hända. Men det krävs mer forskning för att snabbt och effektivt kunna analysera kostinteraktionen.
Vad tror du om ”bakteriecocktails” som tillför bakterier man saknar?
– Jag hoppas på det men även det kräver mer forskning och arbete. Det är väldigt komplicerat att ta fram vad som är en bra respektive dålig tarmflora. Ett annat problem är att många av tarmbakterierna inte tål syre och för att få någorlunda hållbarhet i dem måste man hitta ett bra sätt att förvara dem.
Foto: Johan Wingborg