4 Portioner
Ingredienser
600 g makrillfiléer med skinn
1 tsk krossade fänkålsfrön
smör till stekning
salt och peppar
rabarberkompott
200 g skivade rabarber
½ rödlök
1 msk olivolja
1 msk strösocker
½ tsk färskriven ingefära
½ msk rödvinsvinäger
salt och peppar
saltkokt potatis
600 g färskpotatis
5 dl vatten
5 dl grovt salt
garnityr
fint rivet skal av 1 citron
körvel
till servering 4 msk crème fraiche
kokt buntlök
Gör så här
- Tvätta potatisen. Koka upp vatten och salt. Lägg i potatisen och koka den al dente. Häll av vattnet och borsta eventuellt bort överflödigt salt på potatisarna.
- Skala och strimla löken till rabarberkompotten. Värm olivoljan i en panna och fräs löken. Tillsätt socker, rabarber och ingefära och låt puttra ett par min på låg temperatur under lock. Smaka av med vinäger, salt och nykvarnad svartpeppar.
- Krydda makrillen med salt, peppar och fänkål.
- Hetta upp en stekpanna med smör. Stek makrillen på medelhög värme, ett par min på varje sida.
- Servera makrillen nystekt med rabarberkompott, saltkokt potatis och en klick crème fraiche. Garnera med citronskal och lite körvel.
Receptet är hämtat ut Mannerströms stora kokbok av Leif Mannerström, Norstedts förlag, 2012.
Foto Tomas Yeh