Hur lagar man vegetariskt till barnen? Vad bör man tänka på under graviditeten som vegetarian? Här kommer några tips och goda råd om det vegetariska köket för hela familjen.
Att äta vegetariskt behöver inte vara knepigt eller svårt, så länge du känner till några grundläggande saker om var näringen finns och ser till att äta varierat, vare sig det är vuxna eller barn som ska äta. Är den vegetariska maten väl sammansatt med mycket grönsaker, baljväxter och berikade livsmedel som ger tillräckligt med energi kan även barn äta vegetariskt och även veganskt.
Vegetariskt för barn
Om barn ska äta vegetariskt finns det några saker att ha i åtanke. Tänk till exempel på att ersätta de livsmedel som plockas bort från djurriket med näringsrika livsmedel från växtriket. Se till att barnet varje dag äter bönor, linser och andra baljväxter, fullkornsprodukter, grönsaker och rotfrukter, frukt eller bär, mellanmjölk, lättmjölk eller berikade vegetabiliska drycker, rapsolja och rapsoljebaserade margariner. Barn upp till två år gamla bör också äta berikad gröt eller välling.
Barn som äter vegetariskt kan ha svårare att få i sig tillräckligt med energi, tänk därför på att sprida ut måltiderna och mellanmålen jämnt över dagen. Då orkar barnet äta mer vid varje tillfälle och det blir lättare att få i sig tillräckligt med energi. Tänk också på att ge någon c-vitaminrik frukt eller grönsak vid varje måltid för att öka upptaget av järn. För att få i sig omega-3 bör barn som inte äter fisk få rapsolja och rapsoljebaserade margariner. En särskild sorts omega-3-fett, DHA, är nämligen viktig för både hjärnans och synens utveckling. Rapsolja och rapsoljebaserade margariner innehåller en annan typ av omega-3 fett och de kan till viss del kan omvandlas till DHA.
På Livsmedelsverkets hemsida kan du läsa mer om vilka viktiga näringsämnen som bör tillgodoses vid en vegetarisk kost för barn. Ett annat tips för vardagsinspiration är de populära kokböckerna Mera Vego och uppföljaren Ännu mera Vego av barndietisten Sara Ask och journalisten och författaren Lisa Bjärbo som ger både tips och recept på vegetarisk mat hela familjen, framför allt barnfamiljer.
Vad gäller som gravid?
Generellt råder samma kosthållning för gravida kvinnor som för icke-gravida, det vill säga att se till att varje dag få i sig frukt och grönt, kolhydrater, protein i form av baljväxter och mejeriprodukter för kalcium. Är du vegetarian och äter mjölkprodukter och ägg kan du till stor del tillgodose dig det mesta som gravid. Om man är vegan är det lite krångligare och desto viktigare att ha koll på kostintaget. Särskilt när det gäller B12, järn, kalcium, vitamin D och omega-3. I vissa fall kan kosttillskott behövas. Rådgör med din barnmorska vad som går bra att ta under graviditeten när det gäller tillskott. Är du vegan kan det vara en god idé att även ta kontakt med en dietist för att få råd.
Källa: Livsmedelsverket