4 Portioner
Ingredienser
1 pumpa à ca 1 kg, t. ex butternut
2 förpackningar kokosgrädde à 250 g
4 dl vatten
2 dl finhackad purjolök av det vita
1 dl kokosolja
1 ekologisk kycklingbuljongtärning + 1 dl vatten
1 bit färsk ingefära, ca 5 cm
2 vitlöksklyftor
1 pressad lime
1 msk gurkmeja
ca ½-1 tsk salt
ca ½ tsk chiliflingor
4 dl strimlat, färdiglagat kycklingkött
Gör så här
Sätt ugnen på 175º. Skär pumpan i klyftor, ta bort kärnhus och skär loss köttet från skalet. Skär i mindre bitar och lägg i en ugnsform penslad med lite kokosolja. Pensla bitarna runtom med oljan och krydda med salt och chili. Låt stå inne i 20 min. Skala ingefära och vitlök, riv dem fint. Värm upp resten av kokosoljan i en gryta och fräs ingefära, vitlök och purjolök ett par min utan att få färg. Tillsätt gurkmejan och låt fräsa en stund. Blanda ner de mjuka pumpabitarna och häll på kycklingfond eller buljongtärning och vatten. Rör ner kokosgrädden och koka upp. Låt soppan småkoka en halvtimme. Mixa den slät med stavmixer direkt i grytan eller häll över i en matberedare. Smaksätt soppan med limesaft och ev mer salt och chili.
Värm kycklingen i en kastrull med lite buljong i botten och lock över. Fördela köttet i fyra skålar och häll den rykande heta soppan över. Garnera med chiliflingor och lite färsk koriander.