Ny forskning bekräftar att medelhavskosten har en positiv effekt på minnet.
En ny genomgång av sammanlagt 18 tidigare studier av den till stor del frukt- och grönsaksbaserade kosten bekräftar kopplingar till bättre minne men även positiv effekt på koncentrationsförmåga, språk och minskad risk för att utveckla demenssjukdomar som Alzheimers.
Dietens hälsofördelar verkar bero på en kombination av flera faktorer. Bland annat har man kunnat se en minskning av inflammationer, förbättringar av balansen när det gäller vitaminer och mineraler, lägre kolesterol och förbättrad metabolism. Sammantaget har dessa faktorer en stor inverkan över sjukdomstillstånd.
Grönt, fisk och olivolja
Enligt författarna till studien är huvudkomponenterna i medelhavsdieten grönsaker, i synnerhet gröna bladgrönsaker, färsk frukt, baljväxter, bönor, nötter och spannmål. En liten mängd mjölkprodukter och minimalt med rött kött ingår – istället står fisk, skaldjur och ljust kött i fokus. Olivolja är den huvudsakliga källan till fett.