4 portioner
Ingredienser
1 kg urvattnad lutfisk
2 schalottenlökar
1 msk smör
100 g tärnat rökt sidfläsk
2 dl frysta ärtor
Lutfisksås:
5 dl mjölk
2 kryddpepparkorn
2 kryddnejlikor
2 msk smör
2 msk vetemjöl
salt och peppar
Till servering:
nymald kryddpeppar
Kokt potatis
Gör så här
Hetta upp mjölken och kryddorna i en kastrull och ställ åt sidan. Smält smöret i en annan kastrull. Vispa i mjölet och blanda noggrant. Lyft upp kryddorna från mjölken och häll under vispning ner den varma mjölken i smör- och mjölblandningen. Sjud på svag värme under regelbunden omrörning i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan så länge. Skala och finhacka schalottenlöken. Sjud lutfisken i lättsaltat vatten tills den är mjuk rakt igenom, ca 10–15 minuter. Stek fläsket knaprigt. Sautera löken i smöret utan att den får färg. Vänd ner ärtorna i löken så att allt blandas.
Receptet är hämtat ur Mannerströms jul av Leif Mannerström, Norstedts förlag, 2013.