Det här är en väldigt praktisk bjudrätt eftersom köttet sköter sig självt i ugnen. Långkokt kött blir alltid fantastiskt gott, speciellt om det, som här, får koka i vin och balsamvinäger. Säg till din kötthandlare i tid för att få de portionsstyckade lammläggarna.
6 portioner
Ingredienser
6 små lammläggar
flingsalt
nymald peppar
olivolja
6 rödlökar
3 vitlökar, hela
2 vitlöksklyftor
1/2 dl hackad färsk rosmarin
1 dl balsamvinäger
1/2 flaska rödvin
2 msk flytande honung
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn lammläggarna runt om i olivolja i en stekpanna. Lägg över dem i en stor ugnssäker form. Skär av rotfästet på lökarna och skala dem. Dela de hela vitlökarna tvärsöver. Hacka vitlöksklyftorna. Lägg lök, vitlök och rosmarin runt lammläggarna. Häll på balsamvinäger och vin. Täck med aluminiumfolie. Stek köttet i ugnen cirka 1 3/4 timmar. Ös läggarna några gånger under tiden. Blanda honungen med 2 msk av stekskyn. Pensla läggarna med honungsskyn. Fortsätt steka utan folie tills läggarna har fin färg och knaprig yta, ca 20 min.
Receptet är hämtat ur Älskade Medelhavsmat av Caroline Hofberg, 2014 (Norstedts).
Foto: Axelsson, Borgsmidt & Lindfors