Hur skapar man en långsiktig träningsrutin? Personliga tränaren Mats Hellsten ger sina bästa tips för träningen kan bli en naturlig del av vardagen.
Januari är något av en rekordmånad för nya medlemmar på gymmet som vill börja ett nytt och sunt liv med träning. Men efter några veckor och månader tappar många fart och antalet träningstillfällen blir färre och färre. Att börja träna är med andra ord inte alltid det svåraste, det är att fortsätta träna som många gånger är det knepiga och att göra träningen till en rutin. Därför är det viktigt att lägga en bra grund från början, menar Mats Hellsten, PT Manager på SATS, och där spelar motivationen från andra ofta en stor roll.
– Bland de som börjar träna är det ofta väldigt tydligt att de som får någon hjälp att komma igång, till exempel via gruppträning eller med en personlig tränare, är också de som fortsätter. De har även högre träningsstatistik över tid än de som tränar helt själva. De har ingen som väntar på en och fortsätter en hålla motivationen. Därför är det viktigt att också få en bra start, då blir det lättare att hålla igång träningen över tid.
Hitta en struktur
Ett vanligt misstag är också att inte planera in konkreta dagar och tider för träningen.
– Att packa ner träningskläderna med tanken att träna när tiden finns är inte det bästa upplägget. Det kommer alltid att uppstå något annat som gör att det inte blir av. Så boka ett möte med dig själv på en bestämd tidpunkt och specifik dag i kalendern, och tänk att den timmen är min. Alla lever ju i det berömda livspusslet men om man inte prioriterar sig själv hamnar man alltid sist. Därför är planeringen A och O för att få till träningen, säger Mats.
Planera in den kommande veckan på helgen och boka de dagar du kan och vill träna. Se över vilka tider på dagen som passar dig bäst för träning. Kanske är det på morgonen innan jobbet. Eller någon dag då du kan ta en kortare lunch och komma iväg till gymmet mitt på dagen.
Underskatta inte vardagsmotionen
Den allmänna rekommendationen är att ägna minst 30 minuter varje dag åt fysisk aktivitet. Intensiteten bör vara tillräckligt intensiv för att du ska bli lätt andfådd och få lite svårt att prata samtidigt. Det ger positiv effekt på allmänkonditionen och det allmänna välbefinnandet. 30 minuter varje dag kanske känns som en svår ekvation men det behöver inte alltid vara särskilt svårt att få till, menar Mats Hellsten.
– Underskatta inte vardagsmotionen för att få till den dagliga träningen. Det kan vara en promenad, några knäböj eller armhävningar. Försök få till den där halvtimmen på något sätt varje dag och gör det till en vana.
Introducera barnen till en aktiv vardag
Det berömda livspusslet är väl kanske mest angeläget för småbarnsföräldrar och till och med 30 minuters fysisk aktivitet varje dag kan vara svårt att hinna med. Men det finns flera sätt att vara aktiv tillsammans med sina barn, påpekar Mats Hellsten.
– Istället för att åka iväg till en lekpark eller liknande där man sitter mestadels stilla kan man ju faktiskt göra saker tillsammans med barnen. Åka pulka till exempel. Och lämna bilen hemma när ni ska till pulkabacken så har du fått en stunds promenad både dit och hem.
På många gym finns det också möjlighet till barnpassning för yngre barn. När de kommer upp i 11-årsåldern kan de sedan träna tillsammans med föräldrarna. Mats Hellsten lyfter även fram vikten av att göra motion till en naturlig del av barnens liv.
– Genom att visa tidigt att fysiska aktiviteter är en naturlig del av livet och ett sätt att umgås är det också lättare att få in dem i en fysisk vardag.
Sist men inte minst. Se till att välja en aktivitet som är rolig. Annars kommer det inte att bli av.