Ayurveda, sanskrit för kunskap om livet, är en indisk holistisk läkekonst.
– Holistisk innebär att både psyke och kropp behöver vara i balans för att vi ska vara friska, förklarar Lars Olsson på Laveda Hälsa&Skönhet.
Inom Ayurveda delas människor in i tre grundkonstitutioner (doshas). Dessa är vata (luft/rymd), pitta (eld och lite vatten) och kapha (vatten/jord). Konstitutionerna ger uttryck i kroppstyp och personlighetstyp, och sätter prägel på hur vi reagerar på fysisk och psykisk stress. Grunden för att använda Ayurveda är att identifiera sin grundkonstitution mao, sin personliga sammansättning av de tre doshorna, och förstå hur den påverkar vad vi behöver för att må bra.
Från hudvård till Indien
Det går att prova på Ayurveda på flera olika nivåer. Light-varianten består av hudvård och teer med Ayurvediska egenskaper, Ayurvedainspirerade spabehandlingar, eller enstaka klassiska behandlingar som oljemassagerna abhyanga, shirodara eller swedana.
– Lätt, långsam massage med väldoftande oljor ger god effekt på stressymtom som fibromyalgi, berättar Lars Olsson.
Den som vill få en ordentlig utvärdering av sin konstitution och eventuella obalanser i kroppen, till exempel för att hantera kroniska problem, kan konsultera en Ayurvedarådgivare eller Ayurvedaläkare. Lars Olsson berättar att vanliga anledningar till att man bokar en Ayurvedisk konsultation kan vara IBS, fibromyalgi, allergi, astma, vikt- eller kolesterolproblem, som enligt Ayurveda alla skapas av obalanser i doshan. Av en Ayurvedarådgivare får du råd om hur du ska äta och anpassa dina vardagsrutiner för att återfå harmoni.
– En livsstilsförändring med långsiktighet ger störst effekt, understryker Lars Olsson.
För den som vill kickstarta sin behandling, kanske för att gå ned i vikt, behandla utbrändhet eller kroniska allergier, kan ett par veckor på retreat i Indien vara ett sätt att börja med Ayurveda.
– Där får man anpassad mat, örter, dagliga behandlingar och utrensningar, vilket ger oerhörd effekt jämfört med en eller två behandlingar. Man får en stor hälsovinst genom att göra det mer intensivt, berättar Lars Olsson.
Vilken dosha är du?
Vatapersoner är oftast smala och går sällan upp i vikt. De har oregelbundet matbehov, ytlig sömn, och är energiska till sin läggning. När de är i balans är de spontana, flexibla och har en smittande entusiasm. Vid obalans blir de lätt spända och nervösa, har svårt att veta vad de vill, och kan bli rastlösa, få torr hud och sömnsvårigheter. För vatapersoner är det viktigt med regelbundna vanor, “lagom” mängd stimulans, och lugn i omgivningen.
Pittapersoner har en normal benstomme och vikt, har känslig hy och blont eller rödlätt hår. De är driftiga och snabbtänkta, gillar utmaningar, och kan vara envisa och dominerande. I balans är de omtänksamma och energiska, med en glödande utstrålning. Om de hamnar i obalans har de en tendens till irritation och utbrändhet, och de får lätt inflammationer i hud, mage och ögon. Pittapersoner ska undvika het mat, extrem sol och värme, och långvarigt pressade förhållanden eller för höga krav på sig själv och omgivningen.
Kaphatypen har solid kroppsbyggnad, och går lätt upp i vikt. De är starka, lugna och blir sällan arga. Morgontrötthet är ett typiskt kännetecken, liksom ovilja till förändringar. De är långsamma och metodiska i det mesta, från hur de äter och talar till hur de fattar beslut. I balans har de en lugnande effekt på sina medmänniskor, de upplevs som sympatiska och mjuka. Vid obalans kommer snabbt en viktökning och tyngd i sinnet, som kan leda till depression. Det är främst för mycket sömn, för tung och fet mat och understimulans som kan få dem ur balans.
Testa på nätet på: www.vedalila.se