Shish betyder spett på turkiska, och i Turkiet är lamm den vanligaste råvaran att använda på spetten. Kycklinglår passar också utmärkt på spett, och i det här receptet är det just tillagningen som är det viktiga. Glöden ska vara riktigt jämn och het. Grilla spetten väl så att smaken av grillat framträder.
2–3 personer
Ingredienser
½ kg urbenade kycklinglår
1 citron, i klyftor
salt
ca 1 tsk 7-kryddor (se recept lite längre ner)
7-kryddor
1 msk mald ingefära
1 msk hel kryddpeppar
1 msk hel svartpeppar
1 msk hel kanel
1 msk hel nejlika
1 msk nyriven muskot
1 msk hel bockhornsklöver
Gör så här
Börja med 7-kryddor. Mal alla kryddor utom ingefära, blanda dem och förvara mörkt och svalt i burk med tättslutande lock. Veckla ut kycklinglåren så platt som möjligt och krydda dem med 7-kryddor och salt. Låt marinera 1 timme i kylen. Vik kycklingbitarna och trä dem på spettet. Försök trä så jämnt som möjligt så tillagningstiden blir densamma över hela spettet. Jobba upp en bra glöd i grillen och grilla spetten tills de nästan är brända. Ät nygrillade med till exempel cacik och ezme.
Receptet är hämtat ur Azur – Mat från Sydeuropa, Mellanöstern och Nordafrika av Joel Åhlin, Natur & Kultur, 2017.
Foto: Niklas Nyman