Ezme, denna heta turkiska tomatröra passar perfekt som en aptitretare med bröd eller som ett tillbehör till grillat kött, kyckling eller fisk.
4–6 personer som tillbehör
Ingredienser
1 msk granatäppelsirap
1 msk turkiska chiliflakes (pul biber)
1 dl grovhackad bladpersilja
1 msk olivolja
1 citron, pressad juice
1 msk mald sumak
3 solmogna röda tomater, lätt mixade
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
salt
Gör så här
Rör ihop granatäppelsirap, chiliflakes, persilja, olja, citronjuice och sumak i en skål till en jämn sås. Blanda i tomat, lök och vitlök. Smaka av med salt. Låt stå 1 tim i rumstemperatur och rör om före servering.
Receptet är hämtat ur Azur – Mat från Sydeuropa, Mellanöstern och Nordafrika av Joel Åhlin, Natur & Kultur, 2017.
Foto: Niklas Nyman