Hälsosamma, färgglada, krämiga och fulla av nyttigheter. Green Kitchen Stories delar med sig av sina bästa tips för den perfekta smoothien.
David Frenkiel och Luise Vindahl ligger bakom den populära matbloggen Green Kitchen Stories och har gett ut prisade vegetariska kokböcker, som Green Kitchen Stories och Green Kitchen Travels. Deras senaste bok, Green Kitchen Smoothies, är en samling av deras bästa recept av denna krämiga, nyttiga och goda dryck. I boken finns alla favoritsmoothies som David och Luise gör hemma – från de snabba, enkla och jättegoda till de lite mer spännande och matiga varianterna med topping och flera smaker i samma glas.
– Vi älskar smoothies i vår familj och har mixat hundratals varianter under de senaste åren. Vanligtvis gör vi en smoothie till frukost, som ett sundare mellanmål mitt på dagen, efter ett träningspass eller som en vardagsefterrätt. Vår förhoppning är att både smoothieentusiaster och nybörjare ska kunna hitta favoritdrycker i boken. Vi har också med juicer, nötmjölker, müsli- och granolarecept, samt samlat alla våra tips och tricks för hur man gör riktigt goda smoothies och vilken utrustning man behöver, säger David Frenkiel.
Balans i konsistens och smak
Nyckeln till den perfekta smoothien, som är både god och nyttig, ligger i att få till en balanserad mix, både i konsistens och smak.
– En söt och krämig frukt som banan eller mango är ofta en bra bas. Välj sedan eventuellt också en frukt för att tillföra smak och syrlighet, till exempel frysta bär, lime eller citron. Till det kan man tillföra grönsaker som spenat, selleri, fänkål, ärtor, broccoli, rödbetor eller morot för att få den mer matig.
Som vätska kan man antingen välja mjölk eller plantmjölk, yoghurt, juice, eller vatten, beroende på hur söt man vill att den ska bli, menar David. Kryddor som ingefära, kardemumma eller kanel kan vara gott som extra smak.
– Andra bonusingredienser för att fördjupa smaken och få den ännu mer mättande kan vara nötter eller frön, havregryn och sunda fetter från avokado, nötsmör eller kokosolja.
Använd fryst avokado
Vill man göra en mindre söt smoothie kan man testa att byta ut banan mot avokado.
– Den har perfekt krämighet och passar utmärkt i smoothies. Ett tips är att köpa fryst avokado i tärningar så har man den alltid redo i frysen utan att behöva leta reda på någon som är perfekt mogen. Dessutom smakar frysta grönsaker mildare än färska och gör smoothien extra krämig och tjock.
Vilka är dina tre bästa ingredienser i en smoothie?
– Frysta blåbär, jag älskar blåbär och genom att välja frysta så får man också en kall smoothie utan att behöva tillföra is. Färsk ingefära, det tillför en fräsch smak både till fruktsmoothies och mer grönsaksbaserade. Och nötsmör på hasselnöt, mandel eller jordnöt. Det blir supergott i smoothies och passar särskilt sådana med bär i och det ger en djupare smak och mer mättnadskänsla.
Foto: David Frenkiel
Testa ett recept från boken: SMOOTHIE MED FÄNKÅL & SUPERBÄR
Bär har låg sockerhalt, innehåller massor av antioxidanter (som skyddar våra celler från skador orsakade av fria radikaler) och är en favoritingrediens i smoothies. I den här smoothien används en påse blandade bär med olika bär som blåbär, hallon och jordgubbar tillsammans med en avokado för krämighet, ingefära för lite sting, apelsin som sötning och fänkål för sina nyttiga renande egenskaper.
Ingredienser (2 portioner eller 1 stor portion)
1 apelsin (gärna blodapelsin), skalad
½ liten fänkål, ansad (cirka 50–70 g)
½ mogen avokado, skalad och urkärnad
150 g frysta blandade bär
½–1 tsk färskriven ingefära (eller ¼–½ tsk mald ingefära)
2 ½ dl mandelmjölk eller valfri osötad mjölk
Gör så här
Skär apelsin och fänkål i stora bitar och lägg dem i en mixer tillsammans med övriga ingredienser. Kör på hög hastighet till en helt slät smoothie. Smaka av och justera smaken genom att tillsätta mer ingefära om det behövs. Häll upp i två medelstora glasburkar eller en stor och servera med sugrör.
Vill du vinna ett ex av boken? Vi lottar nu ut 3 exemplar av Green Kitchen Smoothies. För att medverka i tävlingen krävs följande:
1. Svara på följande fråga:
Vilket år kom boken Green Kitchen Stories: läckra vegetariska vardagsrecept ut på svenska?
A) 2012
B) 2014
C) 2013
Skicka ditt svar till tavling@battre-halsa.se. Märk ditt svar med ”Tävling Smoothies”.
2. Gå in och gilla Bättre Hälsas facebooksida
Tävlingen pågår fram till 15 november.