4 personer
INGREDIENSER
4 ägg
2 dl vatten
½ dl japansk sojasås
2 msk mirin
1 msk risvinäger
1 msk socker
1 tsk salt
1 tsk dashi no moto (fiskbuljong i pulver)
800 g sobanudlar (gjorda av bovete, finns att köpa i asiatiska matvarubutiker)
2 msk sesamolja
4 salladslökar, strimlade
2 morötter, strimlade
100 g gari, picklad ingefära
(sk sushiingefära)
1 knippe thaibasilika eller mynta
GÖR SÅ HÄR
- Lägg försiktigt äggen i kokande vatten och låt koka i 8 minuter. Spola i kallt vatten. Skala och dela på hälften.
- Koka upp 2 dl vatten, sojasås, mirin, risvinäger, socker och salt. Sänk värmen och fortsätt koka 15 minuter. Dra av från värmen och tillsätt dashi no moto. Kyl ned.
- Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Sila av och spola med kallt vatten. Låt vattnet rinna av. Blanda nudlarna med sesamolja.
- Vid servering, lägg upp de rumstempererade nudlarna med ägg, salladslök, morot och gari. Garnera med thaibasilika eller mynta och servera dippsåsen (punkt 2) vid sidan av.
Receptet är hämtat ur Den blå maten av Niklas Ekstedt och Henrik Ennart, Ordfront förlag, 2015. Foto: Ulrika Pousette.