4 Portioner
Ingredienser
6 ägg
250 g kesella
150 g valnötter
100 g smör
2 dl mandelmjöl
2 dl pofiber
½ dl fiberhusk
½ dl linfrön
2-3 msk brödkryddor
2 msk äppelcidervinäger
2 tsk bakpulver
ca 1-1½ tsk salt
Gör så här
Sätt ugnen på 150º. Smörj en avlång bakform på 1½ liter. Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem. Smält smöret tillsammans med brödkryddorna och låt det svalna. Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt. Vispa äggen tjockt och rör ner kesella, vinäger och smör. Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.
Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät. Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 45 min Ta av folien och grädda 45 min till. Låt svalna en stund i formen och ta sen ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk.