Överkänslighet eller allergi mot olika födoämnen kan uppstå i alla åldrar men är vanligast bland barn.
Födoämnesallergi betyder att man är överkänslig mot vissa livsmedel och kan få allergiska besvär om man får i sig något man inte tål. Vanliga födoämnen som man kan vara allergisk mot är ägg, mjölk, skaldjur, jordgubbar, sojabönor, jordnötter, ärtor, nötter eller sädesslag som vete, råg och korn. Allergi och intolerans är dock olika typer av överkänslighet. Vid allergi reagerar kroppens immunförsvar mot det ämne man kommer i kontakt med. Om man får i sig något man inte tål kan det då bli en allergisk reaktion.
Även vid intolerans blir det en reaktion, med då beror det inte på immunförsvaret. Hos personer med t ex celiaki, glutenintolerans, triggar glutenprotein i vete, korn och råg igång en autoimmun reaktion i tunntarmen. Vanliga symtom är trötthet, järnbrist, diarré, gaser i magen, viktnedgång, och blåsor i munnen. Om man börjar äta helt glutenfritt läker tarmen och börjar fungera bra igen, men för vissa kan detta ta lång tid. Vid laktosintolerans gör bristen på laktas i tunntarmen att mjölksockret laktos inte kan brytas ner. Mjölksockret hamnar istället i tjocktarmen och bryts ner av bakterier, och många får smärtor, diarréer och gasbildning.
Allergier eller överkänslighet mot livsmedel kan uppstå i alla åldrar men är allra vanligast bland barn. Omkring 6 av 100 förskolebarn och yngre skolbarn har matallergi. Många blir av med sin allergi i sjuårsåldern, medan andra förblir allergiska livet ut.
Matallergi och överkänslighet kan yttra sig på olika sätt. Laktosintolerans t ex finns det en hel skala för, vissa personer kan tåla en liten mängd medan andra inte tål något alls.
– När det gäller gluten är det däremot mer tydligt – antingen tål du det eller så gör du det inte alls, berättar Elizabeth Peltola, ordförande för Svenska Celiakiförbundet. Det är också vanligt med olika typer av reaktioner vid matallergi. Vuxna kan ha mer diffusa symtom medan barn har mer typiska tecken. Det kan uttrycka sig i form av utslag eller eksem, magont eller diarré eller klåda i munnen.
– Ibland kan man endast få utslag men i de flesta fall brukar det röra sig om flera symtom vid matallergi. Som regel bör man alltså vara uppmärksam på om barnet får både magont och kräkningar samt andningsbesvär eller nässelutslag, menar Magnus Wickman, professor vid Sachsiska barn och ungdomssjukhuset.
Barn med glutenintolerans brukar få dålig mage i form av diarré eller förstoppning, uppsvälld buk och viktproblem. Även laktosintolerans kan ge uppsvälld mage samt diarré, magknip och gaser i magen. Misstänker du att du eller ditt barn har besvär bör du be om undersökning hos läkare för att fastställa en diagnos, råder Elizabeth Peltola. Födoämnesallergi och överkänslighet går inte att bota men det går fortfarande att leva ett gott matliv. Det gäller helt enkelt att utesluta de födoämnen som ger besvär och anpassa sin kost.
– Ställ frågor om vad maten innehåller när du äter ute. Du kan också få hjälp via en lokal celiakiförening för information om hur det fungerar i skolan och mataffären.
Kunskapen om matallergier har blivit bättre och därmed också utbudet av livsmedel. Numera kan du hitta glutenfria och laktosfria alternativ i de flesta välsorterade mataffärer.
– Baslivsmedel som ägg och mjölk är viktiga delar i näringskedjan, inte minst för barn. Därför är det viktigt att ta hjälp av en dietist vid förändringar i kosten. Dessa ändringar bör sedan ses igenom kontinuerligt, eftersom allergin kan växa bort, säger Magnus Wickman.
I skolan fungerar det oftast bra med skolmaten, men det finns undantag menar Elizabeth Peltola.
– Vid skolavslutningar händer det att dessa barn glöms bort, vilket kan få till följd att de känner sig utanför. Inget barn ska behöva känna att han eller hon inte kan äta det andra gör. Alla har rätt till samma matupplevelse.
Goda råd
- Ta kontakt med din vårdcentral om du misstänker överkänslighet eller allergi
- Testa inte glutenfri eller laktosfri mat på egen hand, då kan det vara omöjligt att ställa diagnos
- Fråga vad maten innehåller när du äter ute
- Läs innehållsförteckningarna noga. Med nya appen Ingredienslexikon kan du snabbt slå upp ingredienser och beteckningar.
- I de flesta välsorterade mataffärer finns en särskild sektion med glutenfria och laktosfria produkter
- Bl a majsmjöl och potatismjöl kan användas istället för t ex vetemjöl
- Lokala celiakiföreningar runtom i landet kan hjälpa till med stöd och information
Fakta
Glutenintolerans (celiaki): Hos personer med glutenintolerans triggar glutenprotein i t ex vete igång en autoimmun reaktion i tunntarmen. Gluten finns i vete, råg, korn, dinkel och kamut.
Laktosintolerans (laktasbrist): överkänslighet mot mjölksocker, laktos.
Födoämnesallergi/matallergi: allergi mot ett eller flera födoämnen såsom ägg, mjölk och nötter. Kroppens immunförsvar överreagerar på ett ämne.
Korsreaktioner: beror på att vissa ämnen liknar det ämne du är allergisk mot. Allergi mot t ex pollen kan ge korsreaktion på bl a äpple och kiwi.
Läs mer om födoämnesallergi och intolerans: www.celiaki.se