Det här är en fräsch och vegansk cheesecakeliknande blåbärskaka som inte behöver gräddas. Givetvis utan både tillsatt socker och gluten.
Ingredienser
Botten:
40 gram sötmandlar
30 gram färska dadlar, urkärnade
2 msk riven kokos
½ msk kokosolja
1 krm kanel
Fyllning:
80 gram naturella cashewnötter (som ska blötläggas)
70 gram blåbär, frysta
50-60 gram färska dadlar, urkärnade
4 msk av det vita fasta av kokosmjölk (alt. kokosgrädde)
1 krm vaniljpulver
Gör så här
Börja med att blötlägga cashewnötterna i ca fyra timmar (eller över natten). Mixa samman alla ingredienser till botten. Kläm fast en bit bakplåtspapper i botten av en 12-cm springform. Tryck ut degen i formens botten. Häll av vattnet från cashewnötterna. Mixa ingredienserna till fyllningen under några minuter till en slät och krämig konsistens. Fördela fyllningen ovanpå botten. Låt stå i kylskåp ett tag innan servering.
Recept av Marja Folcke, Baka Sockerfritt.