Redan för 40 000 år sedan växte det vilda oliver i Sahara, berättar Bengt W Johansson, hjärtspecialist och tidigare överläkare vid MAS i Malmö. Han är också författare till flera böcker, exempelvis ”Gudaspis för hjärtat” som bland annat berättar om olivoljan och dess hälsoeffekter.
För cirka 6 000 år sedan började människan att odla oliver. Det dröjde inte länge förrän man började tillverka olivolja och snart upptäckte man olivoljans nyttiga egenskaper, menar Bengt. Ända sedan romartiden delas olivoljan in i olika kvalitetskategorier: extra-virgin (jungfruolja), superfine, fine, virgin och pure. Den olivolja som oftast når Sverige är av typen extra-virgin, det vill säga kallpressad från första pressningen. Oliverna pressas flera gånger varvid mer olja utvinns, men av lägre kvalitet med olika restprodukter som till exempel garvsyra.
Tillverkning av olivolja är mytomspunnet och tas på stort allvar i Medelhavsländerna. Att prova olika olivoljor är nästan lika komplicerat som vinprovning. Kvaliteten på oljan skiljer sig mellan olika distrikt, gårdar och behandlingstekniker.
Färre hjärtsjukdomar i Medelhavsländerna
Idag blir åderförkalkning och hjärtinfarkter allt vanligare. Men det går att förebygga med sunda livsstils- och matvanor, menar Bengt. Olivolja består av enkel fleromättat fett som även skyddar mot åderförkalkning, det vill säga förträngning i blodkärlen.
– Ofta talar man om ”Medelhavsdieten”, vilken utgår från sättet man åt på, bland annat i Italien i mitten av förra århundradet, säger Bengt. Maten har dokumenterats mycket eftersom människorna i dessa områden drabbades av betydligt färre hjärt- och kärlsjukdomar än genomsnittet.
Medelhavsdieten består förutom av olivolja, främst av bönor, nötter, oliver, frukt och grönsaker men även av fisk, fågel och kött i små mängder. Till måltiden drack man ofta en måttlig mängd vin. Med Medelhavsdieten kan du både njuta och vara rädd om hjärtat.