Denna glutenfria smulpaj med björnbär och chiafrön är snabb att slänga ihop och avnjuts bäst varm med lite kokosgrädde eller cashewgrädde. Mums!
Ingredienser
Fyllning
250 g björnbär, frysta som tinat
100 g blåbär, frysta som tinat
100 g granatäppelkärnor, frysta eller färska
1 ekologisk citron, rivet skal
1 dl björksocker
1 dl lönnsirap
2 msk chiafrön
Smuldeg
3 dl valnötter
3 dl havregryn (använd ren havre om du vill ha en glutenfri paj)
2 dl rismjöl
1 dl björksocker
2 tsk havssalt
100 g smör, kallt
Gör så här
Värm ugnen till 200 grader. Blanda björn- och blåbär, granatäppelkärnor, citronskal, björksocker, lönnsirap samt chiafrön. Lägg fyllningen i botten av en pajform. Hacka nötterna till smuldegen och blanda de torra ingredienserna. Nyp in smöret i blandningen så det blir en smulig massa. Smula degen över fyllningen. Grädda i 10-15 min eller tills smuldegen är gyllene i färgen. Servera genast med t ex vispad grädde, cashewgrädde eller kokosmjölksglass.
Receptet är hämtat ur Sött utan vitt socker av Emelie Holm, Norstedts, 2014.
Foto: Jenny Grimsgård