Hannah Sjöström driver sedan åtta år tillbaka bloggen Naturligt snygg. Nu kommer hennes nya bok med samma namn där hon har samlat sina bästa tips för alla som vill veta mer om hållbara och hälsovänliga skönhetsprodukter och göra en grön skönhetsdetox.
Kan du berätta lite vad din nya bok Naturligt snygg handlar om?
– Det är en skönhetsbok som tittar lite närmare på varför man bör bry sig om innehållet i sina skönhetsprodukter. Boken tar till exempel upp det faktum att det finns hälsofarliga och miljöskadliga ämnen i mycket av våra skönhetsprodukter i dag. Och sen beskriver jag ganska tydligt hur man gör en detox – alltså överger de syntetiska produkterna som har sitt ursprung i petrokemiska restämnen och istället kan titta på naturliga och ekologiska alternativ.
Hur gör man en grön skönhetsdetox?
– Jag brukar rekommendera att man tar det lugnt, inte få panik och hiva ut allt man har i skåp och sminkväskor, det är inte så miljövänligt. Man tar en sak i taget och byter ut och det enklaste är att börja med att testa en naturlig och ekologisk duschkräm. Ganska snart märker man hur mycket mindre uttorkande den produkten är och då blir det ganska lätt att fortsätta. Det finns en del trösklar att komma över med till exempel deodorant och hårprodukter och så, men jag beskriver ganska tydligt i boken hur man ska komma över dem.
Varför måste man tänka på vad det är i hudvårds- och skönhetsprodukter – är det inte hårt reglerat vad en konventionell produkt får innehålla som inte är skadligt för oss och för miljön?
– Nej, det är inte ordentligt reglerat. Bland annat tillåts hormonstörande ämnen i skönhetsprodukter i dag. I solskydd är det väldigt vanligt med kemiska UV-skydd och flera av dessa är hormonstörande, och flera av dem misstänks vara hormonstörande. Frågar du mig är detta helt vansinnigt så klart. Flera av dessa syntetiska UV-skydd är dessutom svårnedbrytbara i miljön. Sen är mikroplaster tillåtna, dessa är otroligt negativa för den yttre miljön men det finns ingen myndighet som reglerar detta i Sverige och Läkemedelsverket som ju har ansvar för skönhetsprodukter tar ingen hänsyn till miljöaspekter. Läkemedelsverket gör sällan egna tester på produkter utan litar på att tillverkaren själv ska ha kontrollerat sina produkter. Naturskyddsföreningen håller på med ett arbete om just detta och drar igång en kampanj snart för att sätta fokus på hur mycket miljöstörande och hälsoskadliga ämnen det finns i våra skönhetsprodukter.
Naturlig och ekologisk hudvård har det ju pratats om ett tag nu och det kommer nya produkter på marknaden hela tiden. Men hur vet man som konsument egentligen vad som är ”naturligt” och ”ekologiskt”?
– Ja, det är inte helt lätt att veta om man inte kan läsa INCI (ingredienslistan.) Enklast är att kolla efter olika certifieringar som till exempel Ecocert, Natrue, Soil Association och BDIH. Då har man kommit långt på vägen. Men långt ifrån alla märken vill eller har råd att certifiera sig. Så då får man vara en smart konsument och kolla vad företaget lovar om sina produkter och ta sig tid att kolla innehållet. Det räcker inte att en produkt har en bild på en avokado och så står det ”Organic” på.
Är det bättre för huden med ekologiska produkter?
– Det finns ingen forskning som kan bevisa det. Men enligt mig är det så. Min hud svarade direkt på naturliga och ekologiska produkter och blev mjuk, smidig och framför allt – jag fick ett JLo-glow! Många av mina läsare mailar och tackar mig för att de har blivit av med acne, torrhet och klåda i huden sedan de har gått över till naturlig hudvård. Så jag är inte ensam om att föredra ingredienser med naturlig näring i, snarare än ingredienser från ett petrokemiskt labb.
Vilka vanliga hudvårds- eller skönhetsprodukter skulle du säga är viktigast att se över och kanske byta ut?
– Solskydden, hårfärger som är väldigt allergiframkallande och babyprodukter.
Och vilka ingredienser i de konventionella produkterna ska man helst undvika?
– De hormonstörande ämnena som till exempel Ethylhexyl methoxycinnamate, 4-methylbenzylidenecamphor (4-MBC). Sen ska man undvika cykliska silikoner som Apoteket har tagit bort just på grund av hälsoaspekterna. De aktuella ämnena heter Cyclotetrasiloxane, Cyclopentasiloxane, Cyclohexasiloxane, Cyclometicon. Dessa misstänks bland annat vara fertilitetsstörande, skada levern och det finns risk för irritation i luftvägarna vid inandning.
– Jag undviker också syntetiska parfymer eftersom de kan innehålla ftalater som misstänks vara hormonstörande. Och konserveringsämnet MI är otroligt allergiframkallande. Jag skippar också mineralolja, parabener, PEG-ämnen och sodium lauryl/laureth sulfat. Min lista är ganska lång.
Slutligen, vad är ditt bästa hudvårdstips inför sommaren?
– Jag brukar alltid ösa på med kroppsoljor och gärna sådana som är ämnade för att optimera solbrännan, EFTER att jag har varit i solen. Och gärna applicerar jag på eftermiddagen och igen till kvällen. Huden blir ofta torr av sol och bad och att hålla den mjuk och återfuktad gör att brännan håller mycket längre och man undviker att flaga.
Foto: Nicolina Knapp
Vill du vinna Hannas nya bok? Nu lottar vi ut 3 ex av Naturligt snygg!