Värk i öronen, klåda i hörselgången, lock för örat – vi berättar om några vanliga öronbesvär, vad de beror på och vad man ska tänka på.
Öronvärk
Har man öronvärk kan det bero på en akut öroninflammation. Då har man fått ett angrepp av bakterier i örat och får en omedelbar svullnad av trumhinnan och slemhinnan. Särskilt trumhinnan är känslig. Bakterierna kommer upp från svalget genom örontrumpeten och utlöser en inflammation. Det bildas var. Om trumhinnan spricker och var rinner ut brukar det sluta göra ont. Vid svårare fall av kronisk öroninflammation, vanligen hos vuxna, sprider sig infektionen till slemhinnan i det s.k.cellsystemet i benet bakom mellanörat och förorsakar då en illaluktande, kronisk öronflytning. Detta kan under långa perioder behandlas konservativt med rensugning och örondroppar men ytterst kan man behöva avhjälpa med operation.
Klåda i hörselgången
Klåda i hörselgången kan bero på eksem. Ofta har man känslig hud just i hörselgången och det behövs bara att man kliar lite lätt för att ett sår ska uppstå, vilket kan leda till en inflammatorisk reaktion och svullnad. Det kan också komma illaluktande sekret. Öronvaxet bidrar till att hålla hörselgången frisk genom att hindra uttorkning och genom ett surt pH som ogillas av våra vanliga hudbakterier. Vaxet bildas från körtelceller nära trumhinnan och transporteras mot hörselgångsmynningen genom en sinnrik vandring av hudceller från trumhinna mot mynningen. Därför kan man ofta hitta en pärla av vax alldeles vid öronmynningen. Men så fort man är inne i hörselgången och petar sätter man mekanismerna ur spel. Därför ska man aldrig använda örontops för att göra rent inne i örat.
Lockkänsla
Får man lockkänsla i örat utan att det kommer i samband med en förkylning är orsaken troligen en vaxpropp. I hörselgången bildas öronvax, som långsamt förs ut och tar med sig smuts, och om vaxet blir kvar i örat kan en vaxpropp bildas. Lockkänsla kan också bero på en viss typ av mellanöroninflammation med vätska i mellanörat. Detta drabbar nästan alla barn innan de kommit upp i skolåldern. Det är en mer dämpad inflammatorisk retning av mellanörat men vätskeansamlingen leder ofta till att barnet blir lomhört. Som 4-åring kan man inte alltid tala om vad som att man fått lock för örat, men man kan vara uppmärksam på ifall barnet ändrar beteende t.ex. blir aggressivt eller kanske håller sig för sig själv.
Plötslig hörselnedsättning
Får man en plötslig hörselnedsättning kan det också bero på en funktionsnedsättning i innerörat. I många fall är det något som går tillbaka på någon vecka men kvarstår det längre än några månader kan det röra sig om en permanent hörselskada. Många patienter tror att det är en vaxpropp de har fått och köper medel och behandlar sig själva. Sedan går de ytterligare veckor utan att något händer, eftersom det rör sig om något annat.
Oavsett vilket besvär du får – ta alltid kontakt med vården för att undersöka vad det beror på innan du börjar behandla.
Källa: Sten Hellström, professor och verksamhetschef vid Hörsel- och balanskliniken, Karolinska institutet.