Den 4 februari är Världscancerdagen, instiftad för att öka kunskapen om cancer och främja arbetet för förebyggande, upptäckt och behandling av sjukdomen.
Varje år får 60 000 personer i Sverige cancer. Totalt är det över en halv miljon människor i Sverige som någon gång fått en cancerdiagnos och om tio år beräknas 1 miljon vara direkt drabbade. Varje år arrangeras Världscancerdagen, World Cancer Day, för att uppmärksamma sjukdomen och få mer kunskap om cancerpatienternas och närståendes situation. Det primära målet är att kraftigt minska antalet insjuknade och dödsfall orsakade av cancer till år 2020.
Ett levande liv med cancer
Världscancerdagen anordnas över hela världen och här i Sverige går det av stapeln på Karolinska Institutet. Temat för i år är Ett levande liv med cancer där diskussioner förs med patientföreträdare, sjukvården, politiker, myndigheter om dagens cancervård och framtidens behov. Minst en av tre svenskar får någon gång i livet en cancerdiagnos. Det innebär att de allra flesta kommer i kontakt med cancer, på ett eller annat sätt. Det är en sjukdom som väcker oro och sorg och som påverkar inte bara den som blivit sjuk utan också vänner och närstående.
Erfarenheter av cancer
Bättre Hälsa har genom åren skrivit om cancer flera gånger, om den senaste forskningen men också intervjuer med en rad kända profiler som har levt eller lever med en cancersjukdom och som vill berätta om sina upplevelser och erfarenheter för andra; SVT-profilen Katarina Hultling, journalisten och chefredaktören Pamela Anderson och den folkkära skådespelerskan Kim Anderzon som tragiskt nog gick bort hösten 2014. Kent Lewén, ordförande i prostacancerföreningen Viktor, drabbades själv av prostatacancer och berättade i en intervju om hur svårt det är för många män att prata om sjukdomen.
I vårt kommande nummer av Bättre Hälsa kan du också läsa vår intervju med curlingstjärnan Anette Norberg som drabbades av bröstcancer och hur hon tog sig igenom det.