Search for content, post, videos

Träna – oavsett ålder

Träna-oavsett-ålder

Kan man gå på gym fast man är över 70 år? Vilken träningsform passar om man är gravid? I olika tillfällen i livet står vi inför olika utmaningar när det gäller träning.

Är man mitt uppe i karriären och har bildat familj kan det vara svårt att få tid till träning. De viktigaste är nog att inte krångla till det och att ha träningen som en naturlig del av livet, menar Jonas Lissjanis, Nordisk PT Manager på SATS.

– Många träningscenter erbjuder idag inte bara ett gym med vikter och en träningslokal. Vi ser en trend mot att man erbjuder ”wellness” eller ”wellbeing”, och ger hjälp för en bättre livsstil.

Man kan till exempel lämna in barnen till barnpassning medan man tränar eller ta med barnen på träningspasset.

– Är man gravid kan man faktiskt träna ungefär som man gjort tidigare, men var försiktig med löpning och hopp. Man ska lyssna på sin kropp men inte vara för rädd. Efter en graviditet bör man till exempel träna bäckenbotten.

Utnyttja gymmet

Många äldre drar sig för att träna på gym men det ska man verkligen inte göra menar Jonas.

– Det är aldrig för sent att börja träna och styrketräning är en mycket bra träningsform när man blir äldre. Man ska inte heller vara rädd för att lägga på vikt, fart och hastighet.

När man blir äldre är det viktigt att förebygga benskörhet, ryggproblem och förslitningar i höfter och knän.

– Är man pensionär och kanske har lite mer fritid än förut kan man ju också passa på att göra träningen till en social aktivitet. Gå på en rolig gruppträning med likasinnade och stanna kvar och snacka lite efteråt. Sen är ju gymmet oftast lugnt och skönt att besöka mitt på dagen en vardag. Fritt från stressiga småbarnsföräldrar.

 

LÄS MER: Så gör du träningen till en del av vardagen – PT:n Mats Hellsten ger sina bästa tips

LÄS MER: 4 enkla knep för att börja träna