Search for content, post, videos

”Stressen gjorde mig sjuk”

Pia-Sehm-Foto-Niklas-Palmklint

Skilsmässan och tiden därefter blev inte bara en känslomässig och existentiell kris för ekonomijournalisten Pia Sehm. Stressen körde hennes immunförsvar i botten och hon drabbades av flera svåra hjärnhinneinflammationer efter varandra.

Efter nästan tjugo års förhållande berättade Pia Sehms man att han ville skiljas. Beskedet kom som en chock och Pia hamnade i en djup kris. På den tiden arbetade hon som ekonomireporter på TV4 – hon grät mellan sändningarna medan hennes familj slogs i spillror. Nästa motgång kom när Pia insåg att hon inte hade de ekonomiska möjligheterna att skaffa sig ett eget boende.

– Jag hade jobbat deltid under många år, tagit hand om våra tre barn, tagit ut all föräldraledighet och alla vabbdagar medan min man arbetat heltid och stått för den större kakan av familjens inkomst.

Genom att ta ett lån tillsammans med sin blivande exman kunde Pia till slut köpa en lägenhet. Hon började arbeta heltid och extra på kvällarna som spinninginstruktör, fast besluten att få ordning på ekonomin och skapa en bra tillvaro för sig själv och barnen. Saker och ting började ordna upp sig. Pia hade fullt upp med jobb och barn och träffade en ny man. Men då kom nästa smäll.

Det började med att hon fick en lunginflammation. Lite senare, på väg hem från jobbet en kväll fick hon plötsligt yrsel, svårt att gå och var tvungen att stanna bilen för att kräkas. Pia trodde att det var tecken på migrän, som hon kan få ibland. Så hon bet ihop och körde vidare. Men morgonen därpå blev hennes tillstånd förvärrat. Hon hade ingen känsel i nedre delen av kroppen och hade svårt att gå. Efter en undersökning på vårdcentralen fick hon åka direkt med ambulans till sjukhuset. Läkarna konstaterade att Pia hade en hjärnhinneinflammation, orsakat av ett herpesvirus.

Herpesvirus kan ligga latent i kroppen innan det bryter ut. Herpesviruset kan även sätta sig i nervsystemet och orsaka hjärnhinneinflammation. Beroende på hur kraftig infektion man drabbas av första gången kan det dra ner hela immunsystemet. För Pia som hade genomgått en tuff tid med mycket stress sattes immunförsvaret ur spel och blev hon väldigt sjuk första gången. Pia blev inlagd på sjukhus direkt efter att läkarna ställt diagnos. Hon fick virushämmande läkemedel men eftersom hon hade så höga nivåer av viruset var det svårt att få bukt med det. Hon fick också flera efterföljande skov på kort tid. Det första året fick hon tio hjärnhinneinflammationer, alla med jobbiga och diffusa efterdyningar; huvudvärk, nersvmärtor i hela kroppen och dålig balans. Även den kognitiva förmågan påverkades. Hon tappade tal och skrift, blandade ihop ord och glömde bort namn och pinkoder. Pia blev sjukskriven i ett år, en tid av återhämtning och rehabilitering men också en tuff period mentalt.

– När jag fick första skovet trodde jag inte att jag skulle kunna jobba mer. Det blev en existentiell kris. Jag som kompetent journalist kunde inte läsa och skriva.

Pia fick lägga ner mycket tid och energi på att ändra sin mentala självbild, något som inte var helt enkelt och som hon än idag tampas med.

– Jag kämpar fortfarande med att inte prestera. När jag lägger mig i soffan och tittar på film efter jobbet kommer det tankar om att jag borde städa badrummet eller skotta snö istället. Jag måste fortfarande, efter mer än åtta år som sjuk, fråga mig själv varför jag inte alltid orkar allt. Den här bilden av hur jag ska fungera som en högpresterande person med en extra växel är så inpräntad i mig att jag försöker köra på ändå fastän jag inte orkar längre. Jag har verkligen fått större förståelse för att alla inte har en växel till att lägga i. Alla har vi olika kapacitet och har du varit med om något som skadar hjärnan, även en lättare olycka, så kan det få otroliga konsekvenser på vår kognitiva förmåga.

Fasta rutiner

Idag, åtta år efter att hon blev sjuk, har Pia hittat en balans i tillvaron som gör att hon mår ganska så bra. Frilanslivet gör det mer flexibelt och hon kan anpassa sina tider och dagar utifrån dagsformen. Trots att det kan vara hektiskt emellanåt har hon lärt sig var gränsen går. För mycket stress, för lite sömn, en infektion i kroppen är sådant som kan trigga igång ett nytt skov. Pia måste också ta mediciner tre gånger per dag livet ut för att inte drabbas av nya hjärnhinneinflammationer. Innan hon blev sjuk var hon väldigt fysiskt aktiv på fritiden. Hon sprang och jobbade som spinninginstruktör vid sidan av sitt vanliga jobb. Men numera klarar inte hennes kropp av det.

– Så fort jag tränar får jag ett skov och drabbas av hjärnhinneinflammation. Det händer något med immunsystemet. Så jag tar långa promenader istället. Framför allt försöker jag hålla mig till mina rutiner och sova mycket, det är viktigt. Sjukdomen gör att jag inte orkar vara lika social som förut. Att prata i telefon efter en hel dags arbete till exempel kräver för mycket av mig. Men de dagar då jag mår bra så njuter jag å andra sidan fullt ut. Livet är ganska bra just nu och jag ser fram emot nästa fas när barnen blivit större och jag får mer egen tid, kan resa och tänka lite mer på mig själv.

Koll på ekonomin

Skilsmässan resulterade inte bara i en svår känslomässig och existentiell kris. Den traditionella uppdelningen mellan Pia och exmaken hade försatt henne i en svår ekonomisk situation när förhållandet gick i kras. Det blev en tuff smäll efter skilsmässan som skapade mycket stress. Men det ledde också till ett rejält uppvaknande. Trots jobbet som ekonomijournalist hade hon skrämmande lite kunskap om och kontroll över sin egen ekonomi. Pia bestämde sig för att använda den insikten till att göra något gott. Resultatet blev en bok. I Skilj dig ordentligt!: separationshandboken delar Pia med sig av både känslomässiga och ekonomiska erfarenheter av att skilja sig. Pias viktigaste råd är att skapa bättre förutsättningar för ekonomisk jämställdhet.

– Är man den som jobbar deltid ska man utan några tvivel kräva kompensation från sin partner i form av privat sparande eller pensionssparande. Det finns ingen diskussion på den punkten tycker jag. Av någon anledning är det fult att prata om pengar i samband med barn. Många vill inte blanda in pengar och makt i livet med barn, men det är ju ändå en realitet. Det handlar om att få kontroll över sitt eget liv och sin ekonomi, både för sin egen skull men också för barnens skull. Det är ingen som vill leva under ekonomiskt tuffa förhållanden om man blir ensam.

Fotograf: Niklas Palmklint

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × fyra =