Search for content, post, videos

Så blir du av med nagelsvamp

Vid nagelsvamp blir naglarna tjockare, smulas sönder och får en gulgrå färg. En god hygien är nyckeln till att förebygga besväret.

Nagelsvamp orsakas av att trådsvamp på huden angriper nageln. Har man haft fotsvamp under en längre tid kan även det leda till nagelsvamp. Svampen som orsakar nagelsvamp trivs i fuktiga miljöer som simhallar och omklädningsrum, och hud och naglar som är skadade eller genomfuktade kan lättare angripas av svamp. Nagelsvamp är också vanligt förekommande bland äldre eller personer som lider av diabetes, psoriasis eller nedsatt blodcirkulation. Oftast är det naglarna på fötterna som drabbas.

En svampinfektion i nageln läker inte ut av sig själv, men det är inte all nagelsvamp som behöver medicinsk behandling. Har du en begränsad infektion kan det ibland räcka med att göra rent och fila nageln. Om mindre än halva nageln är angripen av svamp finns det ett speciellt
nagellack på apoteket att använda. Fingernagelsvamp bör alltid behandlas med tabletter. Innan du börjar behandla bör dock en läkare fastställa diagnos för att säkerställa att det rör sig om nagelsvamp.

Var noga med hygienen

Att förebygga nagelsvamp är inte alltid lätt men om du tvättar fötterna noggrant varje dag, använder luftiga skor och strumpor av naturmaterial kommer du en bit på vägen. Att använda plasthandskar vid disk och tvätt är ett annat sätt att skydda hud och naglar.

1 comment

  • Jag har har stora problem med återkommande nagelsvamp. Efter en massa informationssökning på flera sidor står det att man förutom nagelsvampmedel eller medicinskt nagellack även kan klippa ner nageln och behandla med ättika. För alla som funderar på detta vill jag bara säga att det inte verkar fungera så bra. Det som verkar (för mig i alla fall) är medicinskt nagellack eller kontakta läkare om det är allvarligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *