Search for content, post, videos

Så äter du både klimatsmart och nyttigt

Går det att äta mat som är såväl näringsrik som bra för miljön? Visst kan du det! Satsa på vegetariskt och säsongsbetonat.

En studie från Mälardalens högskola har gått igenom enkätsvar från 5 000 kvinnor och män i olika åldrar. Forskarna har studerat om vi människor kan få i oss de näringsämnen vi behöver från matvanor som genererar låga utsläpp av växthusgaser, jämfört med matvanor som är associerade med höga utsläpp.

– Resultaten visar att det finns människor vars matvanor har låg klimatpåverkan och samtidigt är så pass näringsrika att de lever upp till de Nordiska näringsrekommendationerna, säger Katarina Bälter, professor i folkhälsovetenskap vid Mälardalens högskola, MDH.

Nötkött, fläskkött och mejeriprodukter är de matvaror som genererar mest växthusgasutsläpp medan vegetabiliska livsmedel som rotfrukter, bönor, spannmål, grönsaker och frukt genererar minst. Det är samtidigt viktigt att tänka på att äta säsongsbetonat också, eftersom färsk frukt kan ha hög klimatpåverkan om den transporteras med flyg från andra sidan jordklotet, menar Katarina Bälter.

Studien visar också att det finns stora skillnader mellan människor i matrelaterade växthusgasutsläpp. Män och äldre personer tenderar att ha matvanor som genererar högre utsläpp jämfört med kvinnor och yngre personer.

LÄS MER: Vegetariskt för hela familjen

LÄS MER: Vegetarisk mat för hela veckan

LÄS MER: Så äter en vegetarian

LÄS MER: Därför är vegetarisk kost bra för hälsan

LÄS MER: 7 tips för att få i sig mer frukt och grönt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + ett =